Skip to main content
29 Mar

Covid-19 - mišljenje autora MeteoAdriatic-a

Covid-19 pandemija uzrokovana SARS-CoV-2 virusom glavni je svjetski događaj 2020. godine i to će ostati ako se ne dogodi nešto što je teško zamislivo do kraja godine. A ostat će moguće je i glavni događaj planete kroz dulji niz godina, pa je sad u jeku pandemije i trenutku kad ona počinje sve jače zahvaćati i Hrvatsku, dobra prilika da napišem svoje mišljenje o cijeloj situaciji u kojoj smo se silom prilika našli.

22 Jan

Analiza klimatskih promjena na području Hrvatske u periodu od 1979. do 2020. temeljem podataka numeričke reanalize

Na MeteoAdriatic portalu objavljena je velika analiza klime pod naslovom "Analiza klimatskih promjena na području Hrvatske u periodu od 1979. do 2020. temeljem podataka numeričke reanalize". Dokument potpisuje vlasnik i gotovo jedini autor sadržaja na portalu, Ivan Toman. Analiza je rađena na temelju podataka u Climate Research Database i izrađena je na 47 A4 stranica u pdf formatu te dostupna za preuzimanje putem linka na dnu teksta.

29 Dec

Pozdrav drugom desetljeću 21. stoljeća

Vrijeme neumoljivo ide. Još su sjećanja s dočeka nove 2000. kristalno jasna, kao da je bilo jučer, a iza nas su skoro već cijele dvije dekade 21. stoljeća (striktno gledano, 2020. je zadnja godina 2. dekade). Stoljeća, koje će biti nesumnjivo obilježeno dosad najvećim zabilježenim globalnim promjenama u gotovo svim sferama planete i civilizacije. Stoljeća koje će pred planetu postaviti velike izazove ali i donijeti velike prilike. Pitanje je, hoćemo li ih pametno iskoristiti?

11 Dec

Klimatski alarmizam dovodi u pitanje objektivnost i nezavisnost znanosti u cjelini

Pratitelji MeteoAdriatic portala i facebook stranice zasigurno su već upoznati s činjenicom da mi oštro osuđujemo neobjektivno ponašanje kako medija, posebice, ali isto tako i dijela znanstvenika koji iz ovih ili onih razloga alarmistički izvještavaju o klimatskim promjenama te posebice njihovim očekivanim efektima na planetu u cjelosti. I da je takva oštra osuda itekako bitna pokazuje najnoviji, gotovo skandalozni slučaj u znanosti koji nagovještava što se počinje događati i što će itekako uzeti maha ako se klimatska histerija u javnosti i dijelu znanosti pod hitno ne zaustavi.

17 Nov

Završena reanaliza klime do 1979. godine

S ogromnom dozom oduševljenja objavljujemo da je nakon godinu dana neprekidnog računanja na nekoliko nam dostupnih računala, konačno završena reanaliza klime jugoistočne regije pomoću WRF modela. Izračunate su gotovo 42 godine podataka koji su zapisani u računalnu bazu s vremenskom rezolucijom od 1 sat. Podaci se odnose na 674 lokacije u Hrvatskoj i okolici. Za potrebe pregledavanja podataka razvijeno je posebno sučelje s mnogo statističkih alata kojima je moguće izraditi različite vrste grafičkih prezentacija podataka te izračunati mnoge statističke podatke za setove podataka iz baze.