LIGO Scientific Collaboration (LSC), SAD, i VIRGO Collaboration, Europa su organizacije koje surađuju na programu LVC (LIGO and VIRGO Collaboration) kojem je cilj detektiranje gravitacijskih valova iz Svemira. Gravitacijski valovi su poremećaji u zakrivljenosti prostor-vremena izuzetno male amplitude, koji su predviđeni općom teorijom relativnosti, ali sve donedavno bilo ih je nemoguće i eksperimentalno potvrditi. Gravitacijski valovi šire se iz svog izvora kroz Svemir brzinom svjetlosti. Napretkom tehnologije, posljednjih je godina dostignuta dovoljna osjetljivost senzora da mogu detektirati tako slabe promjene u gravitacijskom polju Svemira koji putuju kroz prostor. Prvi detektiran gravitacijski val datira 14. rujna 2015., kad je LIGO observatorij prvi put zabilježio te minijaturne promjene. To je bio golem znanstveni uspjeh, nakon više od 50 godina nastojanja astronoma da eksperimentalno potvrde Einsteinovu teoretsku podlogu ove pojave. Osim senzorima postavljenim na Zemlji, u budućnosti će se gravitacijski valovi proučavati i putem satelita. Za 2034. godinu planira se lansirati LISA od Europske svemirske agencije, kao primjer misije koja bi trebala značajno unaprijediti izučavanje ovog područja astronomije.

No, 21. svibnja 2019. LVC senzori detektirali su dosad najjači izvor gravitacijskih valova (GW190521) od početka rada tih observatorija. Nakon pažljive analize signala pomoću računalnih modela, znanstvenici koji rade na projektu smatraju da je pobuda gravitacijskog polja došla od dvije masivne crne rupe koje su se nakon rotacije oko zajedničkog težišta konačno spojile u jednu, 17 milijardi svjetlosnih godina daleko od nas.

Signal je trajao vrlo kratko, ukupno manje od desetinke sekunde a sastojao se od 4 kratka titraja. Izračunate mase ovih crnih rupa su 85 i 66 masa Sunca. Detektiran događaj spajanja crnih rupa zapravo se dogodio kad je Svemir bio otprilike upola mlađi nego je danas.

Slika pokazuje numeričku simulaciju događaja i daje usporedbu masa crnih rupa sa masama iz drugih relevantnih događaja detektiranih u ovim opservatorijima. Na dnu je prikazan signal gravitacijskog vala kao funkcija vremena.

Simulaciju događaja možete pogledati i u priloženom videu: