Nakon jučerašnjih izraženih nepogoda u sjeveroistočnoj BIH, u Slavoniji i zatim u Mađarskoj te dijelu Vojvodine, žarište konvektivne aktivnosti danas će se premjestiti nad Srbiju. Naš automatski algoritam za ocjenu konvektivnog rizika predviđa najviši, ekstremni nivo rizika u dijelu Srbije kako je vidljivo sa slike:

Sinoptička situacija nad tim dijelom regije bit će gotovo preslika jučerašnje nad sjeveroistočnom BIH o kojoj smo jučer pisali tu:

Opet će MLCAPE biti visok, oko 3000 J/kg uz nešto manje vrijednosti smicanja 0-6km (oko 15 m/s). Uz prisutnu frontalnu granicu i izražene orogenetske učinke, jaka inicijacija konvektivnih procesa očekuje se u ranim popodnevnim satima na području oko granice Crne Gore i Srbije. Uslijed povoljnih uvjeta, konvektivna aktivnost brzo će prijeći u organizirane modove, najvjerojatnije superćelijske kako sugerira naš model na dolje postavljenim slikama. Ponovo se može očekivati tuča promjera i do 10-tak centimetara kao što je jučer zabilježeno u sjeveroistočnoj BIH.

Ažurirano 17:30h: