Disklajmer: Službena upozorenja kao i priopćenja za javnost objavljuje Državni hidrometeorološki zavod.

Sinoptička situacija nad regijom za danas, posebno za drugi dio dana i večer zahtijeva osvrt. Vrlo velika količina nakupljene toplinske energije, kao i latentne energije uslijed visoke količine vodene pare u nižim slojevima zraka, nalazi se na širem području Hrvatske, osobito prema istoku. Također, sa sjevera se približava hladna fronta. S obzirom da je u većem dijelu područja pretežno vedro, dolazi do dodatnog dnevnog zagrijavanja podloge, što sve ukazuje na eksplozivne meteorološke uvjete u drugom dijelu dana kad se poklopi tajming i prostorni položaj vruće, vlažne i nestabilne zračne mase s nadolazećom frontom sa sjevera.

U takvim se uvjetima može očekivati vrlo intenzivna konvektivna aktivnost u području BIH, Slavonije, Vojvodine, središnje Srbije, te posebice prema kraju dana Mađarske. Prognostičari najavljuju superćelijske nepogode s mogućnošću velike tuče i orkanskog vjetra (primjerice, DHMZ – crveni stupanj opasnosti za Slavoniju, Estofex – level 3 za Vojvodinu i mali dio BIH i Hrvatske, itd).

Ovdje izdvajamo simulaciju našeg WRF-ARW modela gdje se na polju strujanja 200 hPa vidi snažna divergencija u ogromnoj strukturi superćelijskog sustava na granici BIH i Hrvatske u kasnim popodnevnim satima. Na polju temperature na istoj plohi su uočljivi i težinski valovi koji se šire iz područja simuliranog superćelijskog sustava. U srednjoj troposferi je vidljiva superćelijska ciklonalna rotacija a simulirane uzlazne brzine značajno prelaze vrh skale od 30 m/s. U podnožju sustava je uočljiv snažan propad (downburst). Priložene slike su ispod. Prema simulaciji, cijeli ovaj sustav bi se inicirao u području nestabilnosti s MLCAPE ~ 3000 J/kg i vrijednostima smicanja 0-6 km i do 25 m/s.

Pratite meteorološke radare popodne i na vrijeme poduzmite što treba prema uputama službenih glasila.

Ažurirano u 19h

Aktualni satelit:

Radar kompozit:

Radar Bilogora:

Lightningmaps:

S terena – BIH: