Važno!

Traže se developeri! Mobilna aplikacija je razvijena od strane firme UP Studio, koja više ne postoji te je razvoj iste napušten. Izvorni kod aplikacije postavljen je na Github, ali trenutačno MeteoAdriatic nema programera koji se bavi izradom mobilnih aplikacija, te je razvoj i održavanje iste za sad nemoguće. Zbog toga tražimo dobrovoljce koji imaju želju raditi dalje na razvoju iste. Zainteresirane molimo da nas kontaktiraju u inbox (toman@meteoadriatic.net). Hvala!

Github link: https://github.com/meteoadriatic/MeteoAdriatic-mobile-app

Opće značajke

Jednostavnim pretraživanjem do meteoroloških podataka

Pretražujte među više stotina lokacija u Hrvatskoj i regiji. Aplikacija ima lokacije od Alžira do Moskve! Imamo na raspolaganju i neke najzabačenije lokacije – primjerice za planinare – a uvažit ćemo i svaku vašu želju za nekom novom lokacijom koju nam dojavite a nalazi se unutar prostorne domene modela!

Podaci dolaze iz naših naprednih WRF-ARW modela te podataka najcjenjenijih meteo centara u svijetu

U aplikaciji se nalazi minimalno 120 sati prognoziranih podataka najviše kvalitete u vremenskom koraku od svega 1 sat. Aplikacija efektno nadopunjuje ono što nema na portalu a mnogi korisnici su navikli – tabelirani podaci sa sličicama tipa vremena te grafički prikazi promjene meteoroloških parametara tijekom vremena. Naravno tu je i pregled svih naših karata numeričkih modela na vrlo jednostavan način.

Ispod haube: Forecast engine “Vulkan”

Prognozirani podaci u aplikaciji dobiveni su pomoću sustava kodnog naziva “Vulkan” razvijenog interno u Meteoadriatic-u za potrebe aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg vrlo determinističkog načina dobivanja podataka, obradom rezultata jednog prognostičkog modela (WRF), u “Vulkan” sustavu koriste se višestruki rezultati niza simulacija različitih modela. Moguće je istovremeno integrirati neograničen broj različitih proračuna koji kombinirano daju konačan sud o prognoziranim meteorološkim vrijednostima te je moguća istovremena kombinacija bilo kojih dostupnih modela (WRF, ICON, ARPEGE, …).

Na opisan način, “Vulkan” sustav donosi stvaran probabilistički pristup prognozi, a također omogućuje i buduću integraciju sustava strojnog učenja (machine learning / artificial intelligence) za daljnje unaprijeđivanje pouzdanosti prognoze pomoću statističkih regresijskih modela kao što su primjerice neuronske mreže. “Vulkan” neumorno provjerava sve podatke koji mu pristižu iz svjetskih centara i naših WRF modela te ažurira prognozu najmanje svaka tri sata a često i češće!

Izradu “Vulkan” sustava potpisuje Ivan Toman, a dio koda napisao je Nikola Pavković s Instituta Ruđer Bošković te mu se ovim putem zahvaljujemo na nesebičnoj podršci.

Po čemu je naša aplikacija drugačija?

MeteoAdriatic mobilna aplikacija možda na prvi pogled izgleda kao “jedna od”. Ali ona je bitno drugačija:

Meteorološki podaci

Naša aplikacija jedina koristi podatke regionalnog numeričkog modela visoke rezolucije, za razliku od ostalih srodnih aplikacija koje uzimaju podatke slabe prostorne razlučivosti iz globalnih svjetskih modela poput američkog NCEP/GFS.

Inteligentno procesiranje podataka

Inteligentnim pristupom obradi “sirovih” podataka numeričkog modela, oni se značajno poboljšavaju prije nego stignu u samu aplikaciju. Drugim riječima, neobrađeni podaci naših numeričkih modela koje možete pronaći na portalu su prije objave posebno prilagođeni za prezentaciju u aplikaciji i gotovo uvijek su realističniji od izvornih podataka modela.

Pregled meteoroloških karata s portala

Odsad možete zaboraviti na mobilni browser i nespretno pregledavanje naših karata putem mobilnog uređaja. Aplikacija omogućuje pregledavanje istih na najjednostavniji mogući način.

Grafički prikaz i onih manje popularnih elemenata atmosfere

Nagradno pitanje: koja mobilna aplikacija vam omogućuje da na grafu pratite primjerice promjene u nestabilnosti atmosfere ili temperaturu zračne mase na visini? Sigurni smo da sad odgovor već znate.