Nisam pogriješio u naslovu s velikim slovom “M”. Ima to svoje zašto. Danas je očito vrlo lako biti Meteorolog u Hrvatskoj. Evo kako se to postaje.

Nakon srednje škole upisuje se Prirodoslovno matematički fakultet, te se nakon nekog vremena poslije odslušanih zajedničkih kolegija bira daljnji smjer – oni koje zanima meteorologija odlaze na Geofizički odsjek PMF-a i tamo nastavljaju studij. Tijekom cijelog visokoškolskog obrazovanja od meteorologije slušaju se tek osnove, a barem 90% truda studenti ulažu u polaganje matematike i fizike. Nakon što prođu kriterije dobijaju diplomu i postaju diplomirani Meteorolozi. Da, s velikim “M”. I oni, diplomirani Meteorolozi, kao takvi su vrsni stručnjaci u svojoj grani znanosti, a diploma im otvara razna vrata, među kojima su i ona za rad na mjestu prognostičara. Štoviše, mogu utemeljiti i svoju vlastitu firmu koja će se baviti vremenskom prognozom za javnost.

I tako naši vrsni stručnjaci, diplomirani Meteorolozi, jednog zimskog anticiklonalnog dana prognoziraju za idući dan sunčano i toplo vrijeme u cijeloj zemlji i takvu prognozu stave na svoj web site i daju dalje u medije s kojima surađuju. I tako dođe jutro a dobar dio Jadrana osvane u gustoj magli s vidljivošću ponegdje ispod 100 metara. Štoviše, diplomirani Meteorolozi, koji su tu prognozu izradili uopće nisu ni svjesni da je na Jadranu magla, jer vjerojatno nisu ni pogledali satelistku snimku, a za izvješća o magli i 5-10°C nižoj temperaturi od prognozirane u synopima, vjerojatno misle da su tipfeleri. Jer, kažu u svojem jutarnjem izvješću, da je na vedrom nebu bio je tek poneki oblačak, a samo je mjestimice bilo i sumaglice. Ili su jutarnje izvješće pisali unaprijed, tijekom večeri, da mogu malo odspavati ujutro? Ili, misle da je Hrvatska=Zagreb. Možda je i to u pitanju, valjda su markirali s nastave dok im je u nekom od prvih razreda osnovne učiteljica pokazivala Hrvatsku na karti.

Međutim, ti Meteorolozi, pardon, diplomirani Meteorolozi, nisu ni svjesni da su svojom prognozom ugrozili ljudske živote. Oni nisu svjesni činjenice, da će ribar s otoka navečer pogledati njihovu “prognozu” na TV-u i po njoj se ravnati; da će taj isti ribar navečer isploviti i da će ga na moru zateći gusta magla prije nego se uspije vratiti kući. Neopremljen radarom, on u takvoj situaciji postaje nemoćan, prepušten na milost i nemilost prirode. Mogao bih sad zamisliti bezbroj pogibeljnih scenarija koji bi se mogli odigrati u takvom slučaju. No to prepuštam na maštu čitateljima.

Gospodo, diplomirani Meteorolozi; činjenica da imate diplomu u ruci ne stvara od vas meteorologa, pogotovo ne stručnjaka za vremensku prognozu. To što ste završili PMF ne znači da automatski možete bezbrižno raditi tako odgovoran posao i bez osjećaja krivnje prelaziti preko kardinalno promašenih prognoza. Meteorologom stručnjakom se postaje tako da se cijeli život uči, da se prati vrijeme, ne samo za računalom već i na terenu, da se koristi svaka prilika za osjetiti oluju, grmljavinu, tuču, jugo, buru, maglu, vjetar, valove, uživo na svojoj koži, na licu mjesta, da se iskustva usporede s računalnim modelima, s prethodnim događajima… Meteorologom se postaje tako da se neprestano prate najnovija istraživanja i dostignuća u svijetu na području ove znanstvene grane; da se uči, vježba, uči, čita, uči, da se neprestano radi na vlastitim kompetencijama! Meteorologom se postaje tako da se putuje u druge krajeve uključujući i planine gdje nema mjerenja koja možete pročitati na monitoru, provjeriti razvija li se vrijeme onako kako ste predvidjeli, ili u par riječi, tako da se živi i sjedini s atmosferom i s vremenom! I onda ćete tek znati da u zimskoj anticikloni sa središtem nad Jadranom dolazi do redovite pojave magle na moru. Jer, to vam ne piše u vašim cijenjenim diplomama. Diploma bi trebala biti vrh sante leda, a sve ono što je pod morem je temelj te diplome. Nažalost, nekima led pliva čitav iznad površine…

Nije ovaj post namijenjen svim diplomiranim meteorolozima. Samo Meteorolozima, molim lijepo. U Hrvatskoj ima velik broj stručnjaka koje iznimno cijenim, i nadam se, da se oni neće pronaći u ovom tekstu. Nadam se također, da nitko neće zamjeriti za rečenice o studiju, jer ja cijenim trud i znoj ostavljen na PMF-u, ali gospodo, to jednostavno nije dovoljno. Peace.