Nakon manje od mjesec dana od instalacije automatske postaje Ventus W830 na otok Rivanj, primjetili smo da stanica radi probleme pri nestanku struje (što je na otocima nažalost česta pojava) ako u nju nisu stavljene baterije. U većini slučajeva dolazi do gubitka kalibracije tlaka. Kalibraciju je obavezno napraviti s obzirom na nadmorsku visinu na koju se postavlja stanica, kako bi reduciran tlak na razinu mora bio ispravno prikazan. Gubitak kalibracije se, čini se, događa po potpuno slučajnom principu, pa je nakon povratka napajanja moguće očekivati potpuno drugačije izvještavanje o tlaku nego ranije, što se na grafovima očituje kao nagli diskontinuirani skok.

Stoga smo obavili mali servis stanice, ubacili AAA bateije u konzolu, te se nadamo da sad više neće biti takvih problema s očitavanjem tlaka zraka. Usput smo iskoristili priliku za napraviti još koju fotografiju lokacije senzora…

Pogled s krova kuće na senzorski stup, smjer prema sjeveroistoku. Nadmorska visina vrha brda u pozadini je 112 metara.
Pogled na senzorski stup, smjer prema jugozapadu. Preko puta kanala je otok Sestrunj.

S prve slike je vidljivo da se stanica nalazi u podnožju brda (najviši vrh otoka, Lokoćina, 112m nadmorske visine). Kad puše bura, stanica je u zavjetrini, ali bit će zanimljivo vidjeti kako će se ponašati vjetar pri različitim snagama i tipovima bure. Inače, tijekom ljetnih noći stanica vrlo dobro “osjeća” burin s padine Lokoćine, koji se spušta s brda prema moru uslijed noćnog hlađenja zraka uz tlo:

Smjer i brzina vjetra na postaji, 9/10 rujna 2020. Danju je vidljiv maestral prosječnog NW smjera i brzine do 5 metara u sekundi, a noću burin (NNE i NE smjer) do 2 m/s.