Dosad najpouzdanija verzija Crometeo WRF modela (2013.10) postavila je visoke standarde kvalitete numeričke prognoze, uspješno predvidjevši većinu situacija ove ionako čudne i dosta zahtjevne godine po pitanju vremenske prognoze. Godinu dana nakon puštanja u pogon, stiže nova inačica modela, 2014.10!

Crometeo WRF 2014.10 zadržao je većinu glavnih karakteristika 2013.10 verzije. Domene se veličinom i rezolucijom nisu mnogo mijenjale. ARW domena od 4km dobila je malo veće prostorno pokrivanje prema jugu i prema istoku, kvalitetnije pokrivajući sami jug Hrvatske i Crnu Goru. Sigurno je da će taj zahvat biti dobrodošao natjecateljima 8. otvorenog prvenstva Crne Gore u prognozi vremena. No, domene su dobile nove statičke podatke kao što su 12 monthly, 30-sec, MODIS Leaf-Area Index i 15-arc second MODIS landuse.

Jezgre modela su ažurirane na verziju WRF 3.6.1. Nove fizikalne sheme modela koje koristimo u 2014.10 su cu_rad_feedback, rdlai2d, swint_opt, sf_surface_mosaic i grav_settling. Posljednja opcija bi trebala pomoći u kvalitetnijem prognoziranju radijacijske magle nad kopnom, što je dosad bila svakako jedna od lošijih osobina modela.

UPP (postprocessing alat) je ažuriran na verziju 2.2. Dodani su na web i neki novi grafički produkti iz NMM 4km. Uslijed povećanja ARW 4km domene i korištenja par novih shema modela, model sad računa oko 6 sati umjesto dosadašnjih ~ 5 sati, pa stoga izlazi otprilike sat kasnije nego dosad (otprilike u 04UTC i u 16UTC). Iz istog je razloga i startanje NMM modela pomaknuto za sat vremena, pa i on također izlazi oko sat vremena kasnije nego dosad (otprilike oko 08UTC i 20UTC).

Nameliste modela: ARW NMM