Kontroverzna 5G tehnologija ne prestaje dizati prašinu. I dok je većina točaka po kojima javnost okrivljava ovu tehnologiju ili potpuno besmislena ili debelo prenapuhana u smislu opasnosti koje sa sobom donosi, čini se da ipak nije sve baš bajno i da bi 5G radio valovi zaista mogli prouzročiti velike nevolje ako se dizajnu 5G sustava ne pristupi pažljivo.

Čini se bar tako, jer nova studija objavljena u rujnu na međunarodnoj konferenciji IEEE 5G World Forum pokazuje da bi frekvencija 5G mreže mogla interferirati sa pasivnim senzorima satelita u orbiti koji detektiraju prisustvo vodene pare u atmosferi na 23.8 GHz (Channel 1).

Satelitski podaci koji daju količinu vodene pare u zraku nisu bitni samo za satelitske slike kakve se redovito nalaze po meteorološkim portalima, već su i podaci koji se asimiliraju u numeričke modele atmosfere i oni praktično zavise o njima. Bez poznavanja količine vodene pare, globalno nad planetom, modeli ne samo da ne bi davali točnu prognozu stanja atmosfere u budućnosti, već ne bi uopće mogli raditi, jer je vodena para jedna od esencijalnih fizikalnih 3D varijabli za pokretanje numeričkih modela atmosfere (uz strujanje zraka i temperaturu).

Eksperiment urađen pomoću WRF modela, tako što je simuliran utjecaj smetnji s 5G mreže na satelit, odnosno na vodenu paru kao ulazni podatak u model, pokazao je značajne razlike u odnosu na kontrolnu simulaciju bez simulirane smetnje, odnosno, pokazao je značajnu degradaciju točnosti prognoziranih meteoroloških parametara na testnom eksperimentu.

Autori studije, (Yousefvand, M. et al. (2020), Modeling the Impact of 5G Leakage on Weather Prediction), zatim daju neke od preporuka za umanjenje negativnog utjecaja budućih 5G mreža na meteorološke satelite a time i točnost vremenskih prognoza. Za više detalja, izvorni rad možete pročitati na linku.