RHEL8/CentOS8 instalacijski ISO dolazi bez određenih drivera koje su imale prethodne verzije. Popis uklonjenih drivera nalazi se na službenim RedHat web stranicama. U MeteoAdriatic-u pripremamo novi MySQL server koji ima hardverski raid adapter za SAS/SATA diskove i naravno, nalazi se na popisu. Riječ je o MegaRAID SAS adapteru. Normalna instalacija operativnog sustava funkcionira sve dok Anaconda installeru ne pokušamo reći na koji disk da instalira sustav; u tom trenutku shvatimo da installer ne vidi nijedan disk spojen na RAID adapter i sve što možemo uraditi je ugasiti server.

Srećom, rješenje postoji i pronašli smo ga preko linka na ELRepo Blogu. Pokazalo se nužno skinuti driver update disk (DUD) u formatu .iso datoteke. Ti paketi sadrže drivere koji su uklonjeni iz instalacijskog ISO paketa. ELRepo DUD-ovi nalaze se na ovom linku.

Mi smo skinuli .iso datoteku za MegaRAID SAS (dd-megaraid_sas-07.710.50.00-1.el8_2.elrepo.iso) i prebacili ju na USB (na Linux Mint, desnim klikom miša na datoteku i odabirom opcije, “Make bootable USB stick”). Nakon toga, utaknuli smo tako izrađen usb stick u server, restartali ga, te pri startanju instalacije stisnuli Tab tipku za editiranje kernel command line boot parametara, te smo na kraj linije dodali “inst.dd” (bez navodnika). Nakon učitavanja kernela, driver je pronađen i bilo nam je ponuđeno da ga instaliramo što smo uradili jednostavnim odgovaranjem na upite iz naredbenog retka. Preostali dio instalacije operativnog sustava odrađen je normalno. Nakon restarta po uspješnoj instalaciji, nikakve dodatne zahvate nije potrebno raditi.

Za one koji trebaju detaljne instrukcije, Youtube kanal Art of Server ima odličan video koji prikazuje sve potrebne korake: