Objavljivanjem 12. generacije Core procesora (Alder Lake), Intel je napravio velik skok u performansama svojih čipova i tako značajno pretekao najvećeg konkurenta AMD. Za razliku od mainstream aplikacija, WRF nikad nije imao bolje performanse na AMD platformi u odnosu na Intel. S pojavom 12-te generacije Core procesora ta razlika bi trebala biti još veća u korist Intela.

Pogledamo li speficikacije i mjerenja procesora iz već najniže obitelji 12. generacije, Core i3, vidimo prilično ozbiljne brojke. Primjerice, i3-12100F procesor posjeduje 4 jezgre i 12 MB procesorske cache memorije (dvostruko više od prošlogodišnjih 6 MB). Uz to može se upariti s maksimalnih 128 GB radne memorije i to DDR4 ili nove, mnogo brže (ali i skuplje) DDR5 memorije.

Vrlo bitan podatak za performanse WRF-a je memorijska propusnost i ona za ovaj procesor (preko 2 kanala) iznosi 76,8 GB/s, što je značajno povećanje s 41,6 GB/s iz prošlogodišnje desktop generacije Intelovih procesora. Današnji procesori su vrlo brzi pa je usko grlo za WRF performanse najčešće upravo brzina komunikacije procesora i memorije, pa tako 12-ta generacija Intelovih procesora obećava velik skok u performansama, barem u teoriji. I sve to sa svega 58W električne snage za model i3-12100F, pa se stoga može dosta uštediti na hlađenju te računu za električnu energiju.

S druge strane spektra, najjača Core obitelj i9 izgleda vrlo impresivno. i9 12900F posjeduje ukupno 16 jezgri, od čega 8 performance i 8 efficient, te rezultirajućih 24 threadova, sa 30 MB procesorskog cachea, te uz maksimalnu turbo frekvenciju od 5.1 GHz.

Prvi PassMark testovi performansi za i3-12100F pokazuju impresivan CPU benchmark rezultat od preko 14.500, dok i9-12900 dostiže skoro 40.000 CPU markova:

U ovom trenutku prateći hardver za ove procesore (matične ploče i DDR5 memorije) je dosta skup te smatramo da je mudro pričekati negdje drugu polovicu 2022. kad bi cijene trebale ponešto pasti, posebice onda kad AMD izađe sa svojim konkurentskim proizvodima na tržište. Intel je s 12. generacijom svojih Core procesora pokazao izvrstan napredak – barem na papiru – ali smo prilično uvjereni da će se teorijski napredak osjetiti znatno i u praksi pri pokretanju WRF modela. Nadamo se da će uskoro i neki od vodećih datacentara (Hetzner i slični) omogućiti najam računala s ovim procesorima, pa da će i MeteoAdriatic s vremenom prijeći na korištenje mnogo efikasnije generacije hardvera za svoje modele.