Pritjecanje hladne zračne masekoje je započelo u nedjelju, 14. ožujka, dodatno se je intenziviralo tokom današnjeg dana. Večeras je stoga u regiji relativno hladno, uz temperature u unutrašnjosti većinom malo iznad nule, a na Jadranu između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva. Zanimljivo je da je danas u području Istre bilo pljuskova susnježice i snijega, čak i na moru, primjerice u Puli. Takva pojava je moguća na temperaturama osjetno višim od 0°C, ako je prizemni zrak vrlo suh, pa stoga dolazi do njegovog intenzivnog hlađenja u zoni oborine zbog isparavanja kristala snijega i trošenja latentne topline u tom procesu.

Hladan zrak nastavit će i dalje pritjecati u naše krajeve tokom idućih dana. Anticiklonalno polje nad regijom Velike Britanije usmjeravat će hladnu zračnu masu iz područja Skandinavije prema našim krajevima (slika iznad – DWD/wetterzentrale). Nad Sredozemljem će se odvijati umjereni ciklonalni procesi, koji će dodatno ojačavati taj pritok hladnog zraka sa sjevera. Za očekivati je da se slična situacija zadrži barem do sredine idućeg tjedna, što će značiti nastavak vremena hladnijeg od prosjeka.

U opisanim uvjetima i dalje će se zadržati hladno vrijeme uz jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti oko nule, a u petak i subotu ujutro većinom i ispod nule, dok će na Jadranu najniže vrijednosti biti ponegdje od blizu nule pa do oko 8°C na otocima. Najviše dnevne vrijednosti će se penjati do između 5 i 10°C; u gorskim krajevima niže, a na Jadranu samo ponegdje do oko 13°C. Uz manje varijacije iz dana u dan, slične vrijednosti temperature nastavit će se i tokom prve polovice idućeg tjedna, da bi u drugoj polovici vjerojatnije bilo da dolazi do porasta temperature zraka, ako to još u ovom trenutku nije sigurno.

Na Jadranu će i dalje biti relativno vjetrovito svaki dan, a u unutrašnjosti manje nego na Jadranu; ali u subotu očekujemo pojačanje vjetra posvuda uslijed očekivanog približavanja ciklonalnog sustava krajnjem jugu Jadrana (slika iznad – model MeteoAdriatic ARW, regija). Zbog sprege anticiklone nad sjeverozapadnom obalom Europe i spomenute ciklone sa središtem oko Otranta, pojačat će se sjeveroistočni vjetar i bura, na kopnu na umjeren i pojačan, mjestimice jak sjeveroistočnjak, a uz obalu jaku i vrlo jaku buru uz olujne i orkanske udare – koji su prikazani na slici ispod, za subotu ujutro, model MeteoAdriatic ARW, Hrvatska.

Oborine se ne očekuju u značajnoj količini, no povremeno će uz više oblaka biti i kratkotrajne kiše ili snijega, a na Jadranu uz nešto nestabilnosti nije isključena ni pojava mjestimične grmljavine, iako se ta mogućnost odnosi uglavnom na otvoreno more i obalu Italije. U subotu će uz djelovanje ciklone na jugu Jadrana biti više naoblake uz moguću kišu, a u području Crne Gore očekuje se i značajnija količina snijega na sjeveru te u planinskim krajevima na jugu.

Hladnije vrijeme od prosjeka trebalo bi se zadržati bar do polovice idućeg tjedna. Model GEFS, izvor wetterzentrale
Zalaz Sunca 16. ožujka u Zadru uz mjestimičnu konvektivnu naoblaku uslijed umjerene nestabilnosti atmosfere. Foto: Ivan Toman