Snimajući noćne prizore objektivom Nikkor 70-200 VR (prva verzija), i koristeći pritom dugu ekspoziciju, primjetio sam čudne crvene fleke na slikama. Prvo sam pomislio da je senzor fotoaparata dao svoje, no izmjena objektiva otklonila je tu mogućnost. Svi drugi objektivi koje imam su davali ispravnu sliku osim 70-200 VR. To je i jedini VR objektiv koji mi je pri ruci (ovo se poslije pokazalo bitnom činjenicom). Evo kako je izgledao stvarni primjer kad sam uočio ove probleme: link.

Sutradan sam odradio temeljitije testiranje. Pokazalo se da se crvene mrlje pojavljuju samo s navedenim objektivom i proporcionalno pojačavaju na većoj ISO osjetljivosti te s duljom ekspozicijom, te donekle mijenjaju oblik promjenom blende ali su uvijek prisutne bez obzira na korištenu blendu. Također ne zavise o žarišnoj duljini i udaljenosti fokusa. Ovako nekako fleka izgleda s poklopljenim objektivom na 30s ekspozicije pri ISO 12800: link. Definitivno loše. Sljedeće što mi je palo na pamet je da svjetlo odnekud ulazi u sustav izvana. Poklapanje viewfindera ugrađenom zaklopkom nije dalo nikakav pozitivan efekt. Zatim sam pomislio da je riječ o ulasku svjetla kroz plastične prozirne otvore na objektivu (za fokus skalu) kao na nekih 24-70 Nikkorima: link. Stavio sam aparat s objektivom u foto torbu, zatvorio ju potpuno i okinuo daljinskim…. rezultat potpuno isti! Znači u defintivno mračnoj foto torbi bez velikih izgleda da svjetlo ikuda uđe u nju, mrlja je potpuno ista kao i izvan torbe. Jedino što preostaje je da objektiv proizvodi svjetlo u svojoj unutrašnjosti!

Pretpostavio sam da je riječ o defektu objektiva, ali googlanjem sam pronašao da se to događa na mnogim ako ne i na svim VR Nikon objektivima (?!). Što bi značilo da nije riječ o defektu već o jednostavno lošem dizajnu istih (Canonaši, molim, shut up 🙂 ). Isto tako googlanjem sam pronašao i rješenje, a ono je: a) ugasiti VR – koji ionako na takvim ekspozicijama treba biti off jer se podrazumijeva da je oprema na stativu, i b) prebaciti prekidač fokusa na objektivu na M položaj. Prebacivanje prekidača na tijelu na M nema efekt! Nakon gašenja VR-a i autofokusa na objektivu, crvenih mrlja više nema.

Nadam se da nekome ovaj post može pomoći.