Osvrt na aktualno vrijeme i kratka prognoza

Sa sjeverozapada se približava dolina koja će od sutra intenzivno utjecati na vrijeme u našim krajevima. Ispred doline i pripadajuće hladne fronte pritječe topla i vlažna zračna masa iz Sredozemlja. U takvim uvjetima u regiji ima sve više naoblake, najprije visoke, a do kraja dana će se na zapadu značajnije naoblačiti. Vjetar je uglavnom slab, a danas će temperature doseći 20-tak Celzijevih stupnjeva u većem dijelu regije. Tlak zraka bit će u postupnom padu, a sutra će se formirati plitko prizemno ciklonalno središte nad Apeninima i Jadranom.

Dolina s pripadajućom mlaznom strujom na 200hPa, a u prizemlju plitko ciklonalno polje zadržavat će se nad našim krajevima početkom tjedna. Slika: ECMWF, prognoza za ponedjeljak sredinom dana (sjenčano i vektori: brzina i smjer vjetra na 200hPa, crne linije: tlak na razini mora
24-satne oborine od nedjelje u 14h do ponedjeljka u 14h. MeteoAdriatic-ARW, regija.

Uz ciklonalno vrijeme, kiša će u regiji započeti već noćas i rano ujutro sutra, najprije na Kvarneru i riječkom području pa drugdje na zapadu, a zatim će se širiti prema istoku tijekom dana i u ponedjeljak. Očekuje se zadržavanje ciklonalnog polja i u prvom dijelu utorka, a zatim će sa sjevera pritjecati suh zrak te će doći do postupnog, barem djelomičnog razvedravanja. No, ne zadugo, jer do kraja srijede će na vrijeme početi djelovati nova sredozemna ciklona, sa središtem najvjerojatnije u Genovskom zaljevu te će donijeti novu kišu cijeloj regiji.

Već u nedjelju i ponedjeljak ponegdje može pasti obilna kiša, a zatim će doći do mogućeg novog znatnog povećanja mjesečne količine oborine sredinom i/ili u drugoj polovici tjedna.

Valja spomenuti da će u ponedjeljak sa sjevernim strujanjem znatno zahladiti, osobito na sjeveru i sjeverozapadu regije, pa se u gorskim krajevima iznad 1000m nadmorske visine očekuje snijeg, koji će se u planinskim predjelima zadržati na tlu i uglavnom stvoriti snježni pokrivač (Velebit, Dinara, BIH te CG planine, uglavnom iznad 1500m visine).

Atraktivna nova automatska postaja: Sinjal na Dinari!

Vrijedni entuzijasti, voditelji projekta MeteoDinara, postavili su automatsku meteorološku postaju na najvišu točku Hrvatske – vrh Dinare Sinjal. Postaja se nalazi na 1831 metar visine, i za 69 metara je viša od dosad najviše meteorološke postaje u Hrvatskoj, na Svetom Juri (Biokovo). Time su dva najviša vrha Hrvatske dobila svoje mjerne postaje! Postaja mjeri temperaturu i vlažnost, dok su projektanti brzinu vjetra odlučili ipak ne mjeriti s obzirom da očekuju da anemometar ne bi izdržao dugo uvjete kakvi vladaju na vrhu Dinare. Podaci su naravno dostupni na mreži pljusak.com, na izravnom linku.

Vrijedi napomenuti da je ekipa iz MeteoDinare već 2016. godine postavila prvu postaju na Dinaru, nešto niže, kod planinarskog skloništa Pume (1630 metara visine). Više o ovom iznimnom pothvatu čitajte od Rade Popadića, jednog od vrijednih članova projekta, na Dalmacija Danas portalu.

Novi MeteoAdriatic ARW model je na završnim testiranjima

Dok piše ovaj tekst, vaš autor neumorno radi na zadnjim zadacima testiranja i podešavanja novog WRF-ARW modela koji će biti “kralježnica” numeričkih prognoza na portalu i šire za kraj ove i 2021. godinu. Kako u ovo jesenje doba gotovo u pravilu ističu godišnji zakupi servera, subjekt s kojim surađujemo na poslovima numeričkog modeliranja u regiji odlučio je napraviti pojačanje hardverskih resursa te smo time na raspolaganje dobili nešto više “metala” nego smo imali dosad za naš flagship model. I možda se “na papiru” novosti neće činiti tako spektakularnima, ali mi smo puni optimizma da će novi setup biti impresivniji od bilo kojeg dosad, što u pogledu pouzdanosti prognoze, što u pogledu palete produkata koju izrađujemo i planiramo nadograditi tijekom vremena.

Neka od planiranih obilježja koje možete očekivati s MeteoAdriatic-ARW 2021 modelom su sljedeće:

  • Sinhroni nesting dvije domene (regija + Hrvatska) – ranije je bio asinhroni nesting
  • Rezolucija domene regije će ostati na 10km horizontalne mreže, a Hrvatske se neznatno poboljšava – s prethodnih 3,5 na 3,3 kilometra
  • Površina domena ostaje ista kao dosad, kao i broj pokretanja dnevno (2)
  • Nova mikrofizika – Dual-moment aerosol-aware Thompson (značajno poboljšana u WRF v4.2)
  • Inicijalizacija obje domene miješanim podacima GFS (0.25°) i ICON (6.5km) modela (‘Fusion 3’ asimilacija)
  • Novi izrezi “zoom” karata – regionalna domena dobija izrez Balkan …
  • … dok HR domena dobija 3 nova izreza Jadrana čime će pokriti i dosad nepokriven dio južnog Jadrana sve do Otranta
  • Manje optimizacije i poboljšanja diljem sustava

Kako je testiranje novog modela pri kraju, do zamjene s novim nas dijele dani, ako ne i sati, a sve zavisi o raspoloživom vremenu vašeg administratora i ritmu rješavanja zadnjih sitnih problema.

Primjer prognoze novog ARW modela (testni run, neobjavljeno); model uključuje aerosol-aware Thompson mikrofiziku i radi na rezoluciji mreže od 3,3 kilometra. Na slici je simulirana radarska reflektivnost za nedjelju (11. listopada) navečer.

Zadarski fotografi dobili udrugu

Mlade snage zadarske fotografske scene osnovale su Udrugu zadarskih fotografa. Cilj pred novom udrugom je stvoriti jednu lijepu priču lokalno, koja će se udruživanjem kvalitetnije čuti globalno. Želja članova je povezati fotografe koji su se ostvarili u Zadru, a koji trenutno djeluju samostalno, da se okupe u Udrugu te da razmijene mišljenja i iskustva kako bi zajedno još više napredovali, kaže predsjednik udruge, Toni Opačić. Više o udruzi pratite na njihovoj Facebook stranici. Toni navodi da uskoro možemo očekivati i prvu izložbu udruge, a iz MeteoAdriatica im poručujemo da izložba bez meteoroloških motiva, kao da i nije izložba, pa nek stoga dobro biraju što će objaviti 😉

Članovi Udruge zadarskih fotografa, foto: Facebook stranica Udruge