Zadnji dani siječnja donose ciklonalno vrijeme; na vrijeme u regiji već utječu ciklonalni sustavi koji se premještaju sjevernijim stazama sa centrom aktivnosti na potezu Njemačka-Češka-Slovačka. Sutra se u Genovskom zaljevu očekuje značajnija ciklogeneza. Ta će ciklona tokom noći na nedjelju jačati i prebaciti se centrom u Jadran, te tamo stacionirati tokom nedjelje uz postupno popunjavanje i sporo odmicanje duž Jadrana prema Otrantu. Siječanj će nas tako ispratiti sa ciklonama a početak veljače donosi jačanje anticiklonalnog polja s juga uz pritjecanje tople zračne mase.

Početak veljače donosi utjecaj grebena s juga uz pritjecanje tople zračne mase preko Sredozemlja; gotovo “ljetni” sinoptički obrazac – naravno temperature neće biti ljetne ali bit će osjetno više od klimatološkog prosjeka. Model: MeteoAdriatic ARW (regija)

Početak veljače

Stabilno i toplo anticiklonalno vrijeme potrajat će kroz prvih nekoliko dana veljače. Vrhunac toplog vala očekuje se negdje oko 6. veljače kad bi u Sredozemlju trebalo doći do nove ciklonalne aktivnosti, a na sjeveru kontinenta se očekuje razvoj snažnog anticiklonalnog bloka. Takav raspored tlakova omogućit će pritjecanje hladnije zračne mase sa sjeveroistoka u smjeru naše regije, što će potencijalno dodatno intenzivirati ciklonalnu aktivnost nad nama, te stoga negdje oko 7. i 8. veljače srednjeročni modeli predviđaju značajnu vjerojatnost za klasičnu zimsku situaciju s ciklonom u blizini Jadrana i pritjecanjem hladnog zraka sa sjeveroistoka. U takvim uvjetima pred kraj prve dekade veljače vjerojatan je novi snijeg u unutrašnjosti te kiša na Jadranu, ali uz zahlađenje ponovo nije isključena pojava snijega i do mora. Naravno u ovom trenutku to nije pouzdana prognoza već samo najava mogućeg razvoja događaja ako se ostvari doslovno tumačenje trenutačnih prognostičkih materijala (ECMWF, GFS, ICON).

GEFS očekuje zahlađenje krajem prve dekade veljače uz izraženu ciklonalnu aktivnost u regiji. Izvor: Wetterzentrale

Druga dekada

Druga dekada veljače, prema zadnjim ECMWF ensemblima od 28.1., donosi hladnu zračnu masu sjeveru kontinenta i daljnje prelijevanje hladnog zraka prema Sredozemlju. Ipak prema tim materijalima glavnina hladnog zraka se neće spustiti u potpunosti do naših krajeva, pa ćemo zahlađenjem biti zahvaćeni rubno; općenito gledajući. Prevedeno to znači da je moguć jedan do dva hladnija prodora, pomiješana s kraćim nastupom toplijeg vremena, ili relativno konstantno vrijeme malo hladnije od prosjeka. Oborinski gledano čini se da neće biti biti većih odstupanja od klimatološke normale; suho i stabilno vrijeme očekuje se tijekom prvih 6 do 7 dana, a zatim bi sljedećih nekoliko dana do sredine veljače trebalo donijeti umjerenu količinu oborine u regiji, a zavisno o ciklonalnim putanjama i dovlačenju vlažnog zraka iz Sredozemlja, ponegdje bi oborine mogle biti i nešto značajnije.

ECMWF ensembli očekuju da tjedan od 15. do 22. veljače bude malo hladniji od klimatološkog prosjeka ali glavnina hladne zračne mase zadržavat će se na sjeveru kontinenta. Izvor: ECMWF OpenCharts

Skandinavski blok

Značajna vjerojatnost stvaranja skandinavskog anticiklonalnog bloka vidljiva je i na produktu vjerojatnosti obrazaca euro-atlantskih režima prema ECMWF ensemblima, pri čemu bi blok trebao biti aktivan ponajviše u periodu od 7. do 12. veljače, što znači da bi taj period mogao biti zimskih obilježja u našim krajevima. Detalji vremena u našoj regiji ponajviše zavise o potencijalnoj ciklogenezi u Sredozemlju i/ili Jadranu, što u ovom trenutku još nije poznato s dovoljnom pouzdanošću.

Kako trenutačno pokazuju prognostički materijali, do ekstremnijih zahlađenja u veljači u našoj regiji ne bi trebalo doći, no osim na njezinom samom početku čini se da će izostati i preuranjena proljetna toplina na koju ćemo morati pričekati barem do pred kraj mjeseca ako ne i ožujak.

Od 6. veljače, očekuje se formiranje skandinavskog bloka uz istovremeno sve više ciklonalnog vremena nad Sredozemljem. Izvor: ECMWF, obrada MeteoAdriatic
Pritjecanje hladne zračne mase sa sjeveroistoka u smjeru naše regije početkom druge dekade veljače, kao posljedica snažnog skandinavskog bloka. Boje na karti su srednja anomalija tlaka zraka na morskoj razini u odnosu na klimatološku normalu, a odnosi se na period od 8. do 15 veljače. Izvor: ECMWF OpenCharts, obrada MeteoAdriatic. U ovom trenutku je upitno što će se događati nad Sredozemljem; u slučaju jače ciklonalne aktivacije moguće je da pritok hladne zračna mase bude dodatno intenziviran uslijed pojačanja gradijenta; kroz nekoliko dana s novim prognostičkim materijalima bit će nešto izvjesnije koliko zimskog vremena nam donosi veljača.