Nakon ciklonalnog utjecaja za vikend koji je donio snijeg u veći dio regije, ponegdje sve do mora, u utorak je nastupilo značajno smirivanje vremena pa je dan bio pretežno sunčan uz većinom umjeren sjeverni vjetar. Vedra noć na srijedu je uslijed zadržavanja hladne i suhe zračne mase bila prilično hladna, osobito u gorskim krajevima. Izraženog mraza bilo je ponegdje i uz obalu, posebice u Istri. Na slici su prikazane najniže temperature u regiji kako su ih zabilježile postaje sa mreže pljusak.com.

Najniže temperature u noći s 26. na 27. siječnja, izvor: pljusak.com

Danas će sa zapada ojačati utjecaj anticiklonalnog polja a u zapadnom visinskom strujanju će polako početi pritjecati toplija zračna masa. Sutra se očekuje intenziviranje zapadne tople advekcije, koja će donositi i nešto vlage. U uspinjanju zračne mase nad hladniju i težu koja će se još ponešto zadržavati u prizemnom sloju nad regijom, doći će do stvaranja naoblake i mjestimičnih oborina. Slična sinoptička situacija u pretežnom zapadnom i sjeverozapadnom strujanju nastavit će se i tijekom petka, pri čemu će sjevernije od naših krajeva proći dvije slabo izražene ciklone. U petak krajem dana, slabo izraženo ciklonalno središte očekuje se i u Jadranu. Subota donosi izraženiju ciklogenezu nad Genovskim zaljevom i Jadranom, pa će tako doći do nove jače promjene vremena.

Topla fronta sa zapada u četvrtak će uzrokovati značajan porast temperature prema petku. Model Meteoadriatic ARW (regija)
Slabo izraženo ciklonalno središte u petak navečer nad Jadranom; model Meteoadriatic NMM

U opisanim uvjetima, danas će biti dosta sunčanog vremena, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab, u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni, a u Dalmaciji umjerena do pojačana tramontana; poslijepodne umjeren sjeverozapadni. Temperatura zraka bit će u postupnom porastu, te viša od jučerašnje za par Celzijevih stupnjeva.

Sutra u zapadnim i sjevernim krajevima regije očekujemo oblačno, a do kraja dana i drugdje, uz povremene slabe oborine. U gorju će pasti malo snijega, a drugdje kiše. Zapuhat će južni i jugozapadni vjetar, većinom umjeren. Temperatura zraka u nizinama i na Jadranu bez veće promjene a u gorju nešto toplije u odnosu na danas.

U petak će biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu koje će biti više nego u četvrtak, osobito krajem dana, ali još toplije, pa će dnevna temperatura u nizinama unutrašnjosti doseći većinom 10-tak °C, na Jadranu i više, a samo će u gorju biti nešto niže vrijednosti od toga. Na Jadranu će puhati većinom umjeren južni vjetar, koji će navečer okrenuti na umjeren do pojačan sjeverozapadni.

Nova izraženija ciklona djelovat će na vrijeme za vikend. Model Meteoadriatic ARW (regija)

Subota donosi na Jadranu novo jugo, te novi jači porast naoblake posvuda u regiji i kišu, osobito navečer i u noći na nedjelju. Prolaskom ciklone očekuje se pritjecanje hladnog zraka sa sjevera i bura, a uz pad temperature u gorju, a kasnije možda i u nižim krajevima može pasti novi snijeg. O tim detaljima pisat ćemo u novoj analizi za koji dan.