Iza nas je još jedan hladan dan i hladno jutro, iako su temperature bile nešto više nego u subotu. Uz snažan utjecaj anticiklone i pritjecanje suhe zračne mase u cijeloj regiji prevladava sunčano vrijeme. Tlak zraka je vrlo visok i u sjevernim dijelovima regije noćas je prešao 1040 hektopaskala. Istovremeno se sa zapada prema Europi premješta topla zračna masa koja će naše krajeve zahvatiti sredinom tjedna.

Kretanje tlaka zraka, reduciranog na morsku razinu, u Zagrebu u zadnjih tjedan dana. Izvor: pljusak.com / DHMZ

Pritjecanje tople zračne mase osjetnije će se manifestirati sutra, kad će temperature zraka i u unutrašnjosti doseći 5 do 10 Celzijevih stupnjeva sredinom dana, a hladnije će se zadržati na istoku regije. Nešto više maksimalne temperature bit će i na Jadranu, gdje će ponegdje prijeći 10°C. Nastavak zatopljenja očekujemo u srijedu, osobito u unutrašnjosti, koja će danju postati toplija od Jadrana, a posebice toplo očekuje se na zagrebačkom području. Zapuhat će i većinom slab jugozapadni i zapadni vjetar.

Značajno zatopljenje očekuje se u unutrašnjosti u srijedu. Model: MeteoAdriatic ARW

Sutra i u srijedu očekujemo i nešto više oblaka u odnosu na danas; sutra više u unutrašnjosti, a u srijedu i na Jadranu. Pritom ponegdje može pasti vrlo malo kiše ili susnježice i snijega u gorju.

Četvrtak donosi relativno toplo vrijeme uz dosta naoblake i umjereno jugo na Jadranu te slab do umjeren jugozapadni vjetar u unutrašnjosti. Krajem dana i u noći na petak na zapadu regije, a osobito na sjevernom Jadranu, moguća je kiša. U petak sa sjevera očekujemo oslabljenu hladnu frontu, te s njom manji pad temperature zraka na sjeveru regije.

Očekivana anomalija temperature zraka na 850hPa u odnosu na prosjek, utorak na srijedu (23./24. veljače), model ECMWF, izvor: meteociel.fr

Vikend donosi jačanje utjecaja anticiklone iz središnjeg Sredozemlja, uz pritok sve toplije zračne mase. Prva polovica idućeg tjedna bi time donijela daljnji porast temperature zraka, vjerojatno i do blizu 20°C sredinom dana u većem dijelu regije. Hoće li se ostvariti predviđanje značajnog zatopljenja ostaje da se vidi, budući da do toga ima više od tjedan dana, ali čini se da je vjerojatnost ostvarenja dosta visoka.