Prva polovica tjedna donijela je nastavak ciklonalnog vremena. Mnogo naoblake, na Jadranu i u krajevima uz obalu često i konvektivne s grmljavinskim pljuskovima ili tučom podigle su ukupnu količinu oborine od početka siječnja na 200-tinjak litara po četvornom metru ponegdje na sjevernom Jadranu i u južnoj Lici. U gorju ima sve više snježnog pokrivača pa tako jutros Zavižan ima visinu od 128 centimetara a slijedi ga Begovo razdolje sa 80. U Sloveniji Kredarica ima već 410 centimetara snijega, u BIH Bjelašnica 134 a Žabljak u Crnoj Gori 59. U Srbiji, Kopaonik ima 37 centimetara snijega.

Tijekom današnjeg dana će se nastaviti izmjene oblačnih i povremeno nešto vedrijih epizoda, a povremeno će i dalje biti kiše, u gorju snijega. Manje naoblake očekujemo u noći i sutra ujutro kad će u mnogim krajevima biti i pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će biti slab, uslijed manje oblačne noći u kopnenom kraju će biti mraza, ponegdje i uz obalu a zatim sutra tokom dana uglavnom ugodne temperature, na kopnu između 5 i 10°C a na Jadranu nešto više, u najtoplijem dijelu dana.

U petak će se nad Sredozemljem “razvući” plitko ciklonalno polje koje će stvoriti umjeren gradijent tlaka i preko našeg područja zbog čega će na Jadranu zapuhati većinom umjerena bura i tramontana, a u kopnenim krajevima vjetar će biti slab, sjeveroistočnog smjera. Na Jadranu će biti nove kiše, a u kopnenim krajevima i kiše i snijega, pri čemu susnježice i snijega može biti nakratko i u nizinama unutrašnjosti, posvuda u regiji. Veća količina oborine se ne očekuje, no moguće je stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Temperatura zraka u postupnom padu.

Snijega u gorju ima već poprilično, a bit će ga i još više do kraja tjedna.

U subotu, ciklonalno polje nad Sredozemljem će dobiti novi ciklogenetički impuls te se ponešto produbiti sa centrom u Tirenskom moru te vjerojatnim sekundarnim centrom u južnom Jadranu. U takvim uvjetima, s jugozapada će brzo stići novi val oborinske naoblake, na Jadranu ponovo kiša, u gorju snijeg, a uz pritjecanje sve hladnijeg zraka sa sjeveroistoka oborine će biti u obliku snijega i drugdje u unutrašnjosti i u Istri nakon što se prošire po regiji. Na sjevernom Jadranu i otocima je također kratkotrajno moguć snijeg, kao i uz obalu srednjeg Jadrana, osobito u podnožju planinskih lanaca nošen burom, no uz tek ograničeno stvaranje snježnog pokrivača ponegdje.

Očekivana sinoptička situacija u petak prema DWD; ciklonalno polje u Tirenskom moru s pripadajućim frontalnim sustavom donijet će vjerojatno dva nova vala oborina a uslijed pritjecanja hladnog zraka sa sjevera u dobrom dijelu regije to će biti snijeg. Izvor slike: wetterzentrale.de

U kopnenim krajevima snijega bi na tlu trebalo napadati u prosjeku desetak centimetara u nizinama, a 20-tak u nešto višem području pa i možda preko 50 u Lici i Gorskom kotaru. Dijelovi Velebita, Kapele i Gorskog kotara iznad 1200 metara visine imat će preko metra, možda ponegdje i do dva metra snijega. Krajem nedjelje oborine će slabiti i do ponedjeljka vjerojatno prestati. Temperatura zraka će još malo pasti; u subotu i nedjelju će sredinom dana u kopnenom nizinskom području doseći malo iznad nule, u gorju ispod nule, na sjevernom Jadranu od 2 do 8, a u Dalmaciji do 10-tak °C. Na Jadranu će puhati većinom umjerena bura, a u nedjelju se očekuje jačanje na jaku s olujnim udarima, u podvelebitskom području orkanskim.