Mnogo vozača je na svoje automobile montiralo zimske gume unatoč činjenici da zimskih uvjeta nema. S obzirom na neke od iznimnih snježnih epizoda proteklih zima, čak i velik postotak vozača uz obalu nabavio je zimske gume i sada ih montirao na vozila. Nemojte to raditi! Pokušat ćemo objasniti zbog čega je velika greška montirati zimske gume dok se ne stvore uvjeti za to.

 

Ciljana propaganda i “bad science” na djelu

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar – ukoliko je na cesti snijeg ili led, razlika u ponašanju zimske i ljetne gume je DRASTIČNA, naravno u korist zimske gume. Vožnja po snijegu s ljetnim gumama je doslovno ruski rulet, kao što je i vožnja po ledu s bilo kakvom gumom. Ali…

U promotivnim materijalima koji se često namjerno ili manje namjerno provlače i kroz specijalizirane časopise, glasila i slične medije navode se neke redovito spominjane činjenice koje nemaju veze sa znanstvenim pristupom i kritičkim načinom razmišljanja. Najbezveznija od njih je svakako brojka 7°C. Sigurno ste već mnogo puta čuli za tu temperaturu, kao da je neka magična temperatura ispod koje babaroge počnu izlaziti na cestu pa fizikalni zakoni prestaju važiti onakvima kakvima ih poznajemo.

Tako se magična granica od 7°C često navodi kao “najniža temperatura na kojoj ljetna guma zadržava svoja svojstva”, ma što god to značilo. Citiramo neke autore s neta: “već pri temperaturi zraka nižoj od 7 celzijusovih stupnjeva ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prijanjanja na podlogu”; “ljetne gume ne drže adekvatno cestu na temperaturi ispod 7 stupnjeva celzijevih”; “minimalna temperatura zraka ispod koje se ljetne gume prestaju koristiti i mijenjaju sa adekvatnim zimskim, iznosi 7 stupnjeva Celzijevih”. (inače, mjernu jedinicu Celzijev stupanj nismo greškom napisali malim slovom, to je copy/paste tekstova uvaženih “stručnjaka”, preuzetih s neta).

Znanstveno gledajući, te izjave su potpuno besmislene. No, prije objašnjenja zašto, idemo još malo dalje. Često ćete po testovima vidjeti usporedbe kočenja ili držanja zavoja ljetne i zimske gume. Imate na youtube takvih testova na pretek, kao i po specijaliziranim časopisima i tv emisijama. I premda su svi ti testovi korektni i realni, te u najmanju ruku vrlo edukativni i korisni, željeli bismo vas pitati nešto…

Jeste li primjetili kako su svi ti testovi rađeni na snježnoj ili zaleđenoj podlozi, ili u nekim rjeđim slučajevima na sintetičkoj podlozi kojom se simuliraju uvjeti leda na cesti? Jeste li ikad vidjeli usporedni test ljetne i zimske gume na SUHOJ podlozi? Ili na mokroj podlozi, pri temperaturi iznad ništice? Jeste li ikad vidjeli usporedni test ljetne i zimske gume na temperaturi od npr. 20 ili više °C? Jeste li ikad vidjeli usporedni test optornosti na aquaplaning? Odgovor na sva ova pitanja je naravno, NE. Ma koliko se trudili takve testove nećete pronaći. Znate li zašto? Zato jer nekome ne odgovara da vidite rezultate takvih testova!

Proizvođači guma, uvoznici, prodavači, vulkanizeri, i općenito cijela auto industrija jednostavno ne želi da znate rezultate takvih testova i zato ih niti ne provode. Sad ćemo vam pokušati objasniti u čemu je štos.

 

Kritički način razmišljanja

Prvo treba znati kako je zimska guma MNOGO mekša od ljetne. Mekoća, tj. elasticitet joj omogućuje bolje performanse na snježnoj i zaleđenoj podlozi i pri vrlo niskim temperaturama. No, mekoća ju čini slabo otpornom na habanje, dakle mnogo se brže troši. Posebice se brzo troši na visokim temperaturama (ili visokim temperaturama zraka, podloge, ili ako se pregrije zbog agresivne vožnje) jer tad dodatno omekša. Zatim, zimska guma je redovito osjetno skuplja od ljetne za istu dimenziju. Uslijed mnogo bržeg trošenja i veće cijene nabave, ispada da je trošak vožnje na zimskoj gumi najmanje dvostruko veći nego na ljetnoj. To je osnovni razlog zbog kojeg cijela auto industrija forsira usporedne testove ljetne i zimske gume u kojima zimska uvijek pokazuje bolje rezultate! Obratne testove nećete nikad vidjeti. Proizvođačima, prodavačima, vulkanizerima… svima je u interesu da se što više vozite na zimskoj gumi a da ljetna bude u garaži jer time njima ostavljate mnogo više novca!

I ne samo što trošite više novca, već preuzimate i veći sigurnosni rizik ukoliko ste na zimskoj gumi, a uvjeti NISU zimski. Prosječna zimska guma je inferiorna prosječnoj ljetnoj u praktički SVIM segmentima osim u ova tri slučaja: a) pokrivenost ceste snijegom, b) zaleđena podloga, c) vrlo niska temperatura. U nekim ekstremnim situacijama je toliko inferiornija da možemo reći da ponekad doslovno vozite glavu u vreći na zimskoj gumi.

Npr. nitko vam nije rekao da se zimska guma na visokoj temperaturi (recimo 20 ili 25°C) razvlači poput žvakaće gume i tako dodatno odgađa vrijeme reakcije vozila nakon što je vozač već uradio manevar upravljačem… nisu vam to vulkanizeri rekli kad su vam savjetovali zimsku gumu, zar ne? Vozite li autocestom na takvoj temperaturi imalo većom brzinom (recimo 140km/h), dodatno ćete pregrijati gumu koja će tad poprimiti pogibeljna svojstva. Trebate li uraditi oštar manevar upravljačem ili snažno kočenje pri takvoj brzini, neka vam je sa srećom zadržati vozilo pod kontrolom!

Nitko vam nije rekao da zimska guma nakon što ju jednom pregrijete, postaje tvrda praktički kao ljetna i više nema svojstva koja je imala kao nova? Dovoljna temperatura gaznog sloja za “paljenje” gume je u prosjeku oko 70°C, što je izuzetno lako postići na temperaturi zraka/asfalta 10-20°C agresivnom (ili brzom) vožnjom, osobito ako vam je tlak zraka u gumi prenizak.

Nitko vam nije rekao da ako naletite na sloj dublje vode na cesti, da će zimska guma biti osjetno manje otporna na aquaplaning od ljetne, jer oblik kanala nije optimiziran da odvodi vodu već da dobro grize u snijeg…

Nitko vam nije rekao da pri niskoj temperaturi ali na suhom kolniku, zimska guma ima tek marginalno bolje performanse od ljetne? Jeste li ikad vidjeli test zimske i ljetne gume na recimo -10°C ali pri SUHOM kolniku? Nećete… jer bi rezultati bili porazni po zimsku gumu. Istina, vjerojatno bi bila malo bolja od ljetne, ali toliko malo da bi to bilo često na granici statističke pogreške. Štoviše, vrhunska ljetna guma bi tad bila bolja od loše zimske. Kao što bi i nova ljetna bila mnogo bolja od istrošene zimske bez obzira na temperaturu ako je kolnik suh.

I na kraju da se vratimo na onih magičnih 7°C. Znači li to, da je ljetna guma pri 8°C OK, ali pri 6°C ne valja? Čini se da je tako, sudeći po navodima mnogih “stručnjaka”.

Stvarno, zbog čega se onda spominje tih 7°C? Vjerojatno je, da je netko radio testove pri kojima je npr. uzeo dvije gume, jednu ljetnu i jednu zimsku, i na temperaturi nižoj od 7°C u tom testu je zimska počela pokazivati bolji rezultat od ljetne. Drugim riječima, ako zamislimo grafički prikaz na kojem je na x osi temperatura a na y osi “performanse gume” ma što to predstavljalo, onda su se nad 7°C dvije linije presjekle. No to svakako ne znači da je na 6°C ljetna guma neupotrebljiva! Niti da je neupotrebljiva na 0°C. Osim toga, taj odnos ne vrijedi za svaki par ljetna-zimska guma! Neki parovi će dati granicu pri kojoj zimska postaje bolja od ljetne možda -2°C, neki +12°C… nekad granice neće uopće biti. Zar još uvijek mislite, da će zimska guma koja je odvozila 3 sezone biti bolja pri 6°C od nove ljetne gume? 🙂 Nekad valja malo i kritički razmišljati, zar ne?

 

Zaključak

Ljetna je guma praktički neupotrebljiva na snijegu, i prema tome, ako postoje solidne šanse da ćete morati voziti po snijegu onda tu rasprave više nema – zimska guma i točka. Za sve ostalo, pročitajte tekst u cjelosti, pa donesite zaključak sami za sebe. Mi vam savjetujemo, da ne montirate zimske gume ako snijega nema na vidiku, a lance u prtljažnik da zadovoljite zakonski propis o zimskoj opremi. No, odluka je samo na vama.