Update 2 (12.11.2019.):

Za sad najvjerojatnije objašnjenje pojave: SpaceX u prolazu preko Sredozemlja (ova sljedeća, plava staza) sa slike. Ostatak originalnog teksta ispod.

https://www.spacex.com/sites/spacex/files/starlink_press_kit_nov2019.pdf

 

SpaceX

 

 

Samo kao zanimljivost i ništa više u ovom trenutku, ali bilo bi zanimljivo da se pokaže kao točno.

Oko 17:45 CET, nad širom regijom (od Jadrana, do Sardinije, najmanje, moguće i šire) zabilježena je pojava atmosferske svjetlosti, u trenutku pisanja ovog teksta neobjašnjenog izvora. Npr:

https://www.youtube.com/watch?v=siagXiNzVo0

Pulinets, S., “Ionospheric Precursors of Earthquakes”, navodi atmosfersku svjetlost kao jedan od predznaka potresa. Izvod iz knjige:

 

atmospheric lights, Pulinets

 

Ako je ovo kojim slučajem poveznica (što za sad smatram da nije mnogo vjerojatno), onda bi u tom slučaju od noćas pa kroz nekoliko idućih dana u Apeninima možda mogli zabilježiti značajan potres. Vidjet ćemo. Nadajmo se da od tog neće biti ništa.

 

Update 12.11.2019.

Dobar dio Sredozemlja tad je bio pod gustom naoblakom, osobito područje južno i jugozapadno od Apenina, što je značajno limitiralo broj mogućih lokacija za osmatranje pojave:

satelit

 

S obzirom da je svjetlost primjećena sa Sardinije, te u blizini Genove (La Spezia) očito je da je pojava bila vrlo daleko i vrlo visoko u atmosferi (ionosfera?) te se kretala velikom brzinom. Screenshotovi očevidaca sa facebook stranice Sardegna Live:

 

SL

 

SL2

 

SL3