DHMZ je na svojim web stranicama objavio izvadak iz službene statistike koji daje pregled najnižih temperatura ikad izmjerenih u Hrvatskoj na javnim meteoroloških postajama. To je izvrstan referentni materijal pred zimu, pa pri hladnim valovima koji uslijede tokom zime (ako uslijede?), možemo uspoređivati temperature s apsolutno minimalnima.

Prema tim podacima, 7 postaja u Hrvatskoj je izmjerilo temperature niže od -30°C, kako je prikazano na slici koja je dio tablice objavljene u DHMZ priopćenju:

DHMZ uz tablicu navodi još dva podatka koji daju i niže temperature, u Gospiću, -36,0 °C, 4. veljače 1929., te u Čakovcu, -35,5 °C, dan ranije, 3. veljače 1929., ali se dodaje da ti podaci nisu izmjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije te se stoga ne smatraju službenim rekordnim minimumima u Hrvatskoj. Valja primjetiti da su ta dva podatka iz zime famozne 1929. godine. Od službenih minimuma u tablici, samo je jedan podatak iz veljače 1929. godine, i to za Crikvenicu gdje je izmjereno -14°C 11. veljače te godine. Treba dodati pritom da vrlo mali broj stanica ima mjerenja iz tog razdoblja, pa stoga postoji velika vjerojatnost da bi još mnogo lokacija držalo i danas apsolutne minimume iz 1929. da su tad imale službena mjerenja. Druga godina koja se pojavljuje često u tablici je 1956. (Gospić -33,5°C, Zavižan -28,6°C, Ogulin -28,5°C, itd.). Od “modernih” zima, dosta lokacija nosi rekorde iz 2012. godine, također veljača (poznata ciklona “Gabor”), no te lokacije su uglavnom samo one koje 1956. i 1929. nisu imale mjerenja…

Sve objavljene podatke možete vidjeti u priopćenju na linku.