Sredinom tjedna je Tirenska ciklona uz pripadajući sekundardni centar u Jadranu donijela mjestimice prvi snijeg na sjeverni Jadran i nizine unutrašnjosti (osim Slavonije), značajan snježni pokrivač Gorskom kotaru i Lici, a zatim i ledenu kišu na snježni pokrivač mnogim krajevima unutrašnjosti te vrlo obilnu kišu praćenu zimskom grmljavinom srednjem i južnom Jadranu, s preko 200 litara kiše u 24 sata mjestimice u zaleđu Splita. Nakon ovih nevolja, petak donosi kratkotrajan predah i smirivanje većine meteoroloških parametara. Klimatološka zima je tako započela pravim zimskim vremenom, no ono je trajalo prilično kratko budući da je nad naše područje pristigla topla zračna masa s jugoistoka tijekom četvrtka, barem u veći dio regije.

Izražena temperaturna inverzija u Zagrebu, četvrtak 3.12. 13h

Naime, sjeverna Hrvatska, zagrebačko područje i osobito Slovenija i dalje se nalaze u temperaturnoj inverziji te imaju uz tlo prisustvo prilično hladnog zraka te se temperature zadržavaju oko ili ispod nule a tako će ostati i tokom petka uz tek neznatno zatopljenje sredinom dana.

Drugdje u regiji petak donosi dosta toplije vrijeme, uz najviše dnevne temperature između 10 i 14°C na Jadranu te do 10-tak stupnjeva Celzijevih ili nešto više čak i u Slavoniji koja će biti i vjetrovitija za razliku od ostatka regije i gdje se očekuje razbijanje temperaturne inverzije. Na Jadranu će zapuhati jugo i sve više jačati prema kraju dana…

Jugo na Jadranu će biti pokazatelj da je došlo do formiranja Genovske ciklone. Ona će tokom petka jačati, a u subotu u sprezi sa istočnoeuropskom anticiklonom stvarati izražen gradijent tlaka nad regijom.

Uz jačanje ciklone jačat će i jugo, koje će u subotu na moru biti olujno a ponegdje i orkansko te se očekuje prekid mnogih brodskih i trajektnih linija za otoke. Vjetrovito će biti i u kopnenim krajevima, osobito u gorju. U subotu će jugo biti najjače u poslijepodnevnim satima, ali bi općenito još malo jače moglo biti u nedjelju pred frontom sa zapada. Istočno od fronte s juga će pristizati vrlo topla i vlažna zračna masa iz Sredozemlja. Iza fronte u nedjelju sa zapada će pristići nešto hladniji zrak.

Duboka Genovska ciklona u subotu ujutro donosi snažan gradijent tlaka nad Jadranom i okolnom regijom. Model MeteoAdriatic ARW.
Na moru u subotu orkanski udari juga, a na otvorenom i orkanski prosjek

U nedjelju će preko Jadrana prijeći hladna fronta uz koju se očekuje stvaranje prizemnog ciklonalnog središta u srednjem Jadranu, a najjače jugo se prema modelima očekuje upravo ispred same frontalne zone.

Osim orkanskog juga, valja napomenuti da će postojati i povoljni parametri za mjestimičnu grmljavinsku aktivnost (CAPE do ~500J/kg, oboriva voda do ~30mm, smicanje do ~40m/s…). Prelaskom fronte preko Jadrana tijekom nedjelje, jugo će naglo oslabiti i prestati a iza fronte će vjetar okrenuti na sjeverozapadni smjer.

Uz olujno i orkansko jugo, visoke valove te niski tlak očekuje se i vrlo izražena plima te posljedične poplave niskih obala, posebice na sjevernom Jadranu i dijelu srednjeg. Pritom su moguće i određene materijalne štete na izloženijim dijelovima obala i riva, te privezanim plovilima.

Vjetrovito vrijeme u subotu otpuhat će hladan zrak temperaturne inverzije iz kopnenih područja, pa se tako očekuje porast temperature na 10-tak Celzijevih stupnjeva u većem dijelu kopnenih područja, a u Slavoniji možda i do oko 15°C mjestimice. Točno prognoziranje temperature u ovakvim uvjetima je izuzetno teško pa su odstupanja od navedenih brojki moguća i u većoj mjeri. S druge strane, na Jadranu će temperature u subotu i nedjelju biti bez mnogo sumnje oko 15°C, ne samo dnevne već i noćne budući da će taj meteorološki parametar biti u potpunosti uvjetovan advekcijom tople zračne mase dok će utjecaj bilance zračenja topline biti zanemariv.

Hladna fronta će sa zapada tijekom nedjelje prelaziti preko našeg područja…

U petak će još ujutro na krajnjem južnom Jadranu biti pretežno oblačno, ponegdje uz kišu, a zatim se i tamo očekuje djelomično kidanje naoblake. Drugdje će biti promjenjivo oblačno i bez oborina. No, u noći na subotu rasti će naoblaka i vjerojatnost za kišu, najprije u Istri i na sjevernom Jadranu, a onda postupno i drugdje na Jadranu i u gorju uz Jadran dok će kopneni krajevi regije biti suhi.

Tijekom subote se još ne očekuje značajnija količina kiše. U noći na nedjelju na Jadranu sve više oborine, koja će se nastaviti i tokom nedjelje te se ukupno ponovo očekuju velike količine. U kopnenim predjelima znatno manje kiše, mjestimice i vrlo malo ili ništa. Ukupno do početka tjedna s ovom ciklonom očekujemo 30 do 100 novih litara kiše po četvornom metru na Jadranu, mjestimice uz moguću pojavu lokalnih grmljavinskih sustava ponovo i do 200 litara po četvornom metru.

Snijega u subotu i u prvom dijelu nedjelje neće biti niti u najvišem gorju, ali iza fronte u nedjelju će pristizati nešto hladniji zrak sa zapada pa kratkotrajno može biti snijega iznad 1000m nadmorske visine u drugom dijelu nedjelje, u malim količinama. Oborine će prema kraju nedjelje oslabiti i nakratko prestati.

Sekundarno središte niskog tlaka u Jadranu u nedjelju na fronti.

No to neće biti kraj nevoljama s kišom jer već u ponedjeljak očekujemo kratkotrajnu regeneraciju Genovske i Jadranske ciklone uz novo pritjecanje vlažnog zraka pa će naoblaka ponovo porasti i bit će još kiše tijekom ponedjeljka.

Uz to, u utorak iz Atlantika u Sredozemlje ulazi nova ciklona nastavljajući seriju, te stoga možemo najaviti novo jačanje juga i novu kišu u utorak i srijedu. Temperature će se zadržavati malo iznad klimatološkog prosjeka, pa stoga snijeg generalno ne očekujemo do daljnjega osim možda u najvišem gorju.

Odmicanje ove zadnje ciklone u seriji prema istoku očekujemo u četvrtak, čime bi zapuhala bura, došlo bi do umjerenog pada temperature, a gorski krajevi bi dobili novi snježni pokrivač. O detaljima je u ovom trenutku rano za diskutirati a vjerojatnost ostvarenja prognozirane sinoptike za sredinu idućeg tjedna je za sad umjerena.

Glavno obilježje vremena idućih dana svakako će biti česta pojava juga, visoke plime i valova, obilne kiše na Jadranu koje ukupno u sljedećih tjedan dana može biti i preko 300 litara po četvornom metru, ponegdje. Smirivanje vremena i neka dugotrajnija anticiklona u ovom trenutku nisu na vidiku, pa tako već sad možemo pouzdano reći da će ovogodišnji prosinac biti ekstremno kišovit.