Američko sveučilište The University of Alabama in Huntsville, The National Space Science & Technology Center, objavilo je mjesečno izvješće o globalnoj anomaliji temperature donje troposfere za rujan 2021, koja iznosi +0,25°C u odnosu na referentni interval 1991.-2020., što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je anomalija iznosila +0,17°C. Linearni trend cijelog dataseta iznosi +0,133°C/dekadi što je identična vrijednost trendu izračunatom prošlog mjeseca.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt

Raspodjela odstupanja temperature od prosjeka na planeti u rujnu, prikazana je na sljedećoj slici.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/climate/

Prema raspodjeli anomalija, naša regija je imala blago pozitivno odstupanje temperature u odnosu na normalu referentnog perioda 1991.-2020. na zapadu, te bez većeg odstupanja na istoku. Naša reanaliza WRF modelom dala je prosječno odstupanje u regiji u iznosu od +0,55°C u odnosu na srednju vrijednost od 1979. do 2020. godine, što je prilično u skladu s UAH analizom mjesečne anomalije (uslijed drugačijeg referentnog perioda, naša WRF reanaliza daje u načelu malo izraženije pozitivne anomalije u odnosu na UAH).

Najveće europsko pozitivno odstupanje u srpnju je zabilježeno nad područjem Velike Britanije i Sjevernog mora, dok su najniže vrijednosti anomalije se pojavile sjeveroistočno od nas, u jugozapadnoj Rusiji.

Nove prognoze La Nino osilacije daju povećanu vjerojatnost povratka La Nina faze prema kraju godine, što znači da bi još nekoliko mjeseci globalna temperatura mogla biti relativno ograničena na vrijednosti slične sadašnjima ili još niže, ali zadnje projekcije pokazuju vjerojatni prelazak u El Nino početkom 2022.

El Nino prognoza, ECMWF:

Izvor: https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/seasonal_system5_nino_plumes

Globalne anomalije prema ERA5 reanalizi (izvor: https://climatereanalyzer.org)

Temperatura 2m:

Temperatura površine mora:

Tlak zraka na morskoj razini:

Oborina:

Temperatura 850 hPa:

Brzina vjetra na 10m: