Kraj svibnja označava i kraj klimatološkog proljeća, pa s 1. lipnja ulazimo u klimatološko ljeto koje traje do 1. rujna. Ove ćemo godine svibanj ponajviše pamtiti po obilnoj a ponegdje i ekstremnoj kiši na njegovom samome kraju. Naime, pod snažnim utjecajem uglavnom stacioniranog ciklonalnog polja sa središtem nad sjevernom Italijom, uz sporo premještanje prema istoku, prema našim krajevima pritjecao je topao i vlažan te nestabilan zrak s juga. U takvim uvjetima često je dolazilo do razvoja oborinske naoblake te konvektivnih grmljavinskih procesa, osobito na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti regije.

Najintenzivnije oborine su zabilježene na sjevernom Jadranu i to u Istri te na Kvarneru i to 30. popodne i u noći na 31. svibnja. Na slici je prikazan primjer radarskog mjerenja intenziteta oborine u noći u 1h po lokalnom vremenu, 31. svibnja. Vidljiv je maksimum radarske reflektivnosti nad Krkom koji odgovara intenzitetu oborine od mjestimice oko 200 mm/h (izvor: DHMZ web).

Kad se ovome pridoda preostala oborina koja je pala tijekom svibnja, dolazi se do impresivnih vrijednosti ukupne mjesečne oborine koja ponegdje prelazi 300 mm (npr. Krk, dijelovi Istre – Roč, itd.), sljedeća slika (izvor: pljusak.com). Zanimljivo je da su istovremeno dijelovi zadarskog i šibenskog područja bili tijekom cijelog svibnja gotovo bez imalo kiše (npr. Pirovac 3, Benkovac 4 mm kiše).

Nevolja s kišom bilo je i u kopnenom području regije (npr. Karlovac), a grmljavinsko nevrijeme s ponegdje orkanskim udarima vjetra tijekom 21. svibnja nanijela je štete na sjeveru Hrvatske (npr. Samobor). Uz sve to ni tuča nije bila rijetka pojava, a kod Istre su se pojavile i morske pijavice (31.5.) – vidi sliku dolje, izvor: Maja Kraljik (facebook story).