Snimka tornada oko 18:35 po lokalnom vremenu, kod Žužića u Istri. Foto: Petar Radovan / Istramet
Putanja tornada prikazana na Google Earth. Izradio: Petar Radovan / Istramet

Prvog kolovoza 2021. u 18:35 po lokalnom vremenu, u središnjoj Istri se razvio tornado. Tornado je prema ESWD klasificiran inicijalno kao F0, no prema dostupnim foto i video materijalima čini se da je bio F1 (ili čak možda F2?), pa očekujemo da će se naknadno klasifikacija promijeniti.

Po stazi kojom je prošao tornado nastala je određena šteta na drveću, a srećom sva naselja su zaobiđena tako da nema značajne materijalne štete niti ozlijeđenih osoba. Tornado je nastao iz olujnog kumulonimbusa relativno skromnih dimenzija i brzo pokretnog u smjeru istoka.

Radarska animacija s ARSO radara otkriva putanju i dimenzije olujnog oblaka te brzinu kretanja kroz područje. Olujni oblak je nad istarsko kopno stigao iz područja ušća rijeke Po, te je imao “landfall” sjeverno od Poreča, negdje kod mjeta Červar-Porat. Informacija o prvom trenutku razvoja tornada nemamo ali pretpostavljamo da se je razvio tek kasnije nad kopnom.

Radarska animacija, izvor: ARSO
Obrada radarske slike – izvor: ARSO vreme Facebook

Tornado je nastao na frontalnoj zoni ispred koje se nalazila vrlo topla i nestabilna zračna masa u snažnom jugozapadnom visinskom strujanju. Sa sjeverozapada je polako u područje ulazila svježija zračna masa, pod utjecajem izražene doline sa sjevera kontinenta. Opća sinoptička situacija nad kontinentom prikazana je na ECMWF analizi za termin 12 UTC:

Promjena meteoroloških parametara u trenutku prolaska fronte preko automatske postaje Žužići (Istramet) prikazana je na sljedećoj slici. Treba napomenuti da tornado nije zahvatio izravno područje same mjerne postaje, no iz podataka je vidljiv oštar pad temperature, porast vlage, te kratkotrajan ali brzi pad tlaka ispred kumulonimbusa te snažan i kratkotrajan porast tlaka nakon njegova prolaska preko područja.

MeteoAdriatic ARW je simulirao konvektivne procese relativno dobro i u smislu položaja i trenutka razvoja. Na sljedećim siikama prikazana je simulirana radarska reflektivnost, trosatna količina oborine, te smjer i brzina vjetra u području sjevernog Jadrana oko termina nastanka tornada:

Sinoptički parametri relevantni za konvektivne nepogode u području pred obalom i pred trenutkom nastanka tornada, prema simulaciji, bili su: MLCAPE > 1000 J/kg, MUCAPE ~2000 J/kg, smicanje 0-6 km ~ 25 m/s, smicanje 0-1 km 10-15 m/s, WMAXSHEAR > 1000 m2/s-2, spiralnost ~200 m2/s2. Na slikama donosimo pregled MLCAPE, smicanja i WMAXSHEAR kompozitnog indeksa:

Osim tornada u Istri, ranije tokom jutarnjih sati zabilježeni su orkanski udari vjetra na sisačkom području te u zapadnoj BiH, kao posljedica grmljavinskog sustava koji je prošao tim područjem u prvom dijelu dana. Slika zabilježenih nepogoda u regiji, prema ESWD, tijekom 1. kolovoza:

ESWD, meteorološke nepogode u regiji tijekom 1. kolovoza 2021. (do 22h)

Tornado u Istri, je prema ESWD bazi 10. zabilježena takva pojava (uključujući morske pijavice) u Hrvatskoj od početka godine. Nijedan od njih nije prešao intenzitet F0, pa se čini da bi ovaj mogao biti najjači u Hrvatskoj ove godine, dosad.

Pročitajte još o temi: