Od jeseni često dobivamo upite što je s NMM modelom. Nažalost, za sve ljubitelje istoga nemamo dobre vijesti. U listopadu 2019. server koji je pokretao NMM model prestao je s radom. Inspekcija istog je pokazala da su oba diska iz RAID-1 kongifuracije ostala u kvaru, nakon 9 godina neprekidnog rada. Riječ je o 2.5″ Fujitsu 10K SAS 300GB diskovima. Nove (polovne) diskove smo nabavili (doduše upola manjeg kapaciteta) no postavlja se opravdano pitanje – pokrenuti ponovo model ili ne. Odlučili smo da nećemo i želimo ovim putem objasniti razloge za takvu odluku.

Činjenica je da je riječ o nekih 11 godina staroj serverskoj tehnologiji. U serveru se nalaze 2 Xeona X5570 i 12GB memorije. Ovi procesori su se na tržištu našli početkom 2009 godine i danas su slabo upotrebljivi za numeričko modeliranje. Naime, CPU Mark od svega 6183 (za dual CPU!) je danas dostižan sa najslabijim Intel i3 procesorima (npr. već i3-10100 – cijena cca 1000kn – ima CPU Mark 8986). Nadalje, Xeon X5570 (Nehalem arhitektura) nema AVX instrukcije što mu dodatno penalizira brzinu izvođenja WRF programa. Ukratko, danas u 2020. nema previše smisla koristiti tu tehnologiju za WRF. Međutim, server neće biti rashodovan i bit će prenamijenjen u database server, s obzirom da se u MeteoAdriatic-u sad pokazuje potreba za pojačanjem resursa na tom polju, a također i planovi za budućnost nalažu ulaganje u tom smjeru.

Zašto ARW a ne NMM? Postavlja se i ovo pitanje, s obzirom da imamo limitirane hardverske resurse, ne bi li bilo bolje koristiti NMM umjesto ARW modela? Stava smo da ne. Naime, iako se NMM pokazao dobar za prognozu nekih meteorološka polja (npr. oborine), mnoga druga su prognozirana značajno ispod točnosti koju nudi ARW (posebno temperatura, vlažnost, i to osobito uz obalu, zatim vjetar itd). Nadalje, NMM je vrlo slabo konfigurabilan model i nije moguće raditi gotovo nikakvo “tuniranje”, dok je ARW potpuna suprotnost. I na kraju najvažnije – NMM se ne razvija od 2014. godine te je napušten projekt od strane razvojnog tima iz NCEP-a.

Jesmo li time odustali od NMM modela zauvijek? Možda, ali ako se ukaže prilika, ponovo ćemo ga pokrenuti. Za takvo nešto nam je potrebno računalo i smještaj istoga te mrežna povezanost na Internet. To može biti zakup u nekom datacentru, ali može biti i rashodovano računalo locirano bilo gdje, spojeno na Internet i s mogućnošću pristupa istom izvana (s Interneta, putem ssh protokola). Stoga pozivamo sve koji bi mogli pomoći, posebno tvrtke koje imaju stara računala koja više ne koriste (a znamo da takvih ima mnogo, znamo i neke konkretne primjere gdje stari serveri skupljaju prašinu po serverskim sobama), da nam doniraju pristup svojim resursima za vraćanje NMM modela u operativu, a također, ako su u mogućnosti ponuditi više, MeteoAdriatic ima potrebe za dodatnim računalnim resursima za različite znanstvene izračune, reanalize i simulacije. S obzirom da svojim aktivnostima ne zarađujemo novac (a trošimo svoj) te da je naša aktivnost isključivo znanstvena, svaka donacija resursa nam znači izuzetno mnogo.