Evo ovo je izvrsna prilika da na MeteoAdriaticu kreiramo novu rubriku koja će se zvati “… u zdrav mozak” i Jutarnji list ima čast da bude prvi koji će se naći u njoj. A sigurni smo, pogotovo s dolaskom hladnijih dana da će kandidata za popunjavanje rubrike biti sve više.

Pa da vidimo što je to Jutarnji, jutros zakuhao? Pa kaže Jutarnji tako u nadnaslovu “Žestoka promjena vremena je iza ugla, pripremite se!” a zatim odmah konstatira u naslovu “Stiže nam velika promjena vremena: obilna kiša, jaka bura, temperature će drastično pasti“.

Čini se, dolaze vrlo ozbiljne meteorološke nepogode. No da vidimo dalje u tekstu što kažu. Ok… “U većini krajeva djelomice sunčano, ujutro i prijepodne magla i niski oblaci, osobito u nizinama unutrašnjosti, a ponajprije u središnjim predjelima ponegdje se mogu dulje zadržati, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak. Najsunčanije na jugu zemlje. Vjetar uglavnom slab, u gorju mjestimice umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 16 i 21 stupnja Celzijusovih.” OK tu nema ništa što bi ukazivalo na ono iz naslova, pa ajmo dalje. Sljedeći paragraf:

Magla, mjestimice vrlo gusta, smanjuje vidljivost u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK). Na mjestima pod maglom kolnici su vlažni i skliski.“. Također, ništa od onog iz naslova nema. Ajmo dalje:

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević javlja da su vremenske prilike stabilne zbog anticiklonalnog polja nad Jadranom, no promjena vremena stiže u srijedu. Danas će se u nekim dijelovima tijekom cijelog dana zadržati maglovito i oblačno vrijeme, a u tim će tmurnim područjima temperature biti osjetno niže nego na sunčanom jugu zemlje. U Dalmaciji će tako temperature biti i do 20 stupnjeva Celzijevih, a toplo će biti sve do srijede.“. Okej… opet nema ništa spektakularno, ali nagoviješta se zaplet, kaže “no promjena vremena stiže u srijedu“. Hmmm… vjerojatno neka zimska ciklona, no? Sudeći po naslovu i po tijeku događanja dosad… BTW, da budemo realni, sve što je do sad napisano je vrlo korektno, najprije je prenesena prognoza od DHMZ-a, zatim podaci od HAK-a i na kraju sasvim solidna prognoza Tee Blažević. I još jednom ponavljam, sve je potpuno korektno, u 99% se slažemo s iznesenim. No, sad valjda konačno očekujemo zaplet i pojašnjenje naslova, zimska ciklona, pola metra snijega, orkanska bura…. ok ne mora baš tako strašno ali hej… ajmo ipak vidjeti što nas to očekuje od srijede, prema Jutarnjem listu??

Pa tako Jutarnji kaže, u kulminaciji svoje objave, i opravdava svoj naslov sa:

Tada će, javlja meteorologinja Tea Blažević, zapuhati vjetar sjevernog smjera, sjeverac i sjeveroistočnjak na kopnu, a na moru sjeverozapadnjak i bura. Pod Velebitom bi bura mogla biti i jaka. U srijedu će već od jutra biti kišno. Promjena vremena se najprije očekuje u sjeverozapadnom dijelu zemlje uz granicu sa Slovenijom, a do kraja dana će se proširiti na ostatak unutrašnjosti. Očekuje se i osjetno zahlađenje.

Sjeverni vjetrovi će zapuhati? Okej. Što je tu točno “žestoko”? Pod Velebitom bi bura, pazi, mogla biti jaka. Slažemo se, Tea to korektno piše. No, što je tu, u kraju orkanske bure i usred studenog mjeseca točno “žestoko” i na što se tu treba “pripremiti” ako će bura tek možda biti, samo jaka?? Zna li Jutarnji list što to znači “jaka bura”? Posebice, ako bi samo mogla biti jaka? Ali ima još toga, možda su mislili na kišu? Kaže Tea “… u srijedu će već od jutra biti kišno”. Da, i? Kišno vrijeme = žestoka promjena vremena? Prvi put čujem da budemo iskreni. To je nešto novo valjda, novo normalno, da “kišno vrijeme” u studenome, nazivamo “žestokom promjenom vremena”? Možda trebamo revidirati udžbenike iz meteorologije, što mislite? Novo normalno. Ili je možda ono “očekuje se i osjetno zahlađenje” povod za “žestoku promjenu vremena”? Možda, ne znam… budući da meteorologinja nije navela koliko se tu točno očekuje pada temperature, možda bi to mogli prozvati žestokim, pa ok ajde da provjerimo na kartama…

Na slikama su očekivane maksimalne temperature zraka u srijedu i u četvrtak prema našem modelu. Vidimo da će u četvrtak doista ponešto zahladiti u odnosu na protekle dane, pa se tako očekuju temperature zraka do oko 8°C u gorskim krajevima, oko 12°C u nizinama kontinentalne Hrvatske te do oko 20°C na Jadranu. I to je 5. studenoga. Moramo priznati, za studeni te temperature su valjda na rubu najnižih ikad izmjerenih u zadnjih ohoho godina, pa s pravom možemo zahlađenje proglasiti brutalnim. Ovaj, žestokim. I s pravom ponoviti, PRIPREMITE SE!