Index portal je upravo maloprije (12. siječnja 2021. oko 19:30) objavio: “Oluja iz Španjolske seli prema Balkanu, Hrvatskoj donosi polarni val”. Zna se što slijedi. Vrijeme je za debunk. Ou yeah.

Vidjeli smo mnoge tekstove meteorološke tematike koji su ušli ili trebali ući u rubriku “u zdrav mozak”, ali ovakvo nešto vidimo prvi put. Pa, krenimo redom debunkirati paragraf po paragraf ovog teksta koji više spada u rubriku vjerovali ili ne, no takvu nemamo na portalu… Izdvojit ćemo samo neke od citata koji ponajviše graniče s nevjerojatnima.

Citat: “OLUJA Filomena donijela je prošli tjedan Madridu nezapamćene količine snijega i niske temperature koje su se spustile do rekordnih razina od oko -36 °C.

Realnost: Točno je da je u Madridu pala velika količina snijega, no temperatura zraka se u ovom trenutku još nije spustila ispod -7.3°C prema službenim podacima (koliko je jutros bila minimalna), što je iz službenog synopa preneseno u razumljiv oblik i dobavljivo na Ogimetu. Dakle Index je pogriješio za skoro 30°C u izvještavanju o minimalnoj temperaturi zraka u Madridu.

Citat: “Taj izrazito hladan ledeni val očekujemo i u Hrvatskoj

Realnost: Ne, hladnoća iz Španjolske nije na nikoji način povezana s hladnoćom koja stiže u Hrvatsku do kraja tjedna. Na sljedećoj slici prikazana je raspodjela zračnih masa prema analizi EMCWF kakva je bila danas u 13 sati (lijevo) te tlak zraka na morskoj razini (bijele linije, desno) i apsolutna topografija plohe 500hPa (boje, desno)… (grafika: meteociel.fr).

Iz slika je vidljivo da upravo nad područjem postoje dva glavna ciklonalna sustava i jedno anticiklonalno polje koji zajedno definiraju strujanje zračnih masa. Jedna ciklona je nad Skandinavijom a druga daleko nad sjeverozapadom Atlantika. Anticiklona se smjestila između, u nižim zemljopisnim širinama. Ovi sustavi diktiraju strujanje tople zračne mase preko Atlantika na sjever (Azori > Island) te drugu toplu frontu formiraju na jugoistočnoj strani skandinavske ciklone (Mađarska -> Finska). Hladan zrak se spušta na zapadnoj strani skandinavske ciklone preko Norveške prema Danskoj. Pogledajmo sad što se očekuje za 24 te 48 sati od tog trenutka:

Za 24 sata (dakle, sutra u 13h), skandinavska ciklona se premješta južnije te popunjava svoj topli sektor (ciklona okludira), čime se hladna zračna masa s područja Skandinavije premješta prema jugoistoku, rubno zahvaćajući i naše krajeve. Drugim riječima vrlo je jasno da nam stiže zračna masa iz arktičkog kruga, u pozadini skandinavske ciklone koja je u okluziji i premještanju prema jugoistoku. Dakle, ne, cijenjeni novinaru, NE stiže nam nikakva “španjolska” hladnoća, već zračna masa koja je danas bila još nad Arktikom i nema NIKAKVE veze sa Španjolskom. Ama baš nikakve. Ajmo dalje za 24 sata unaprijed:

14. siječnja (četvrtak), sredina dana. Ciklona koja je danas centrom bila nad Skandinavijom, očekuje se dalje na svom putu prema jugoistoku, da dosegne Ukrajinu. Nad Skandinavijom će se u međuvremenu formirati skandinavski blok, odnosno greben (anticiklonalno strujanje zraka), te će se između ta dva sustava uspostaviti snažno istočno strujanje kopnene, vrlo vrlo suhe i vrlo hladne zračne mase, porijekla iz Rusije prema našem dijelu Europe, te će se spojiti s prethodno spominjanim zrakom iz arktičkog kruga (maritimnim) koji će već preplaviti cijelo područje od Skandinavije do Jadrana. Dakle, u četvrtak će dva glavna “protagonista” zime biti već opjevana skandinavska ciklona čiji će se centar tad naći nad Ukrajinom , te novostvorena skandinavska anticiklona. Sprega ova dva sustava uzrokovat će pritjecanje sve hladnijeg zraka sa sjeveroistoka koji će do vikenda doći do nas. Ponovo, nikakve veze nema sa Španjojskom već dolazi upravo sa suprotne strane horizonta. Ono, okrenete se licem prema Španjolskoj, očekujući novinarevu zimu, a ono vas ona… zaskoči sazad. Ili za one koji više vole brojke, sa 180°.

Citat: “Klimatske promjene mogle bi povećati prodore ekstremne hladnoće

Realnost: Svi relevantni pokazatelji govore da su prodori ekstremne hladnoće u našim krajevima (a i drugdje u svijetu) sve rjeđi, a onda kad se i dogode su sve kraći i sve manje hladni. Samo za primjer dajemo citat iz Strategije prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu: “I za minimalnu temperaturu očekuje se porast u budućoj klimi. Do 2040. godine najveći očekivani porast minimalne temperature jest zimi: do 1,2 °C u sjevernoj Hrvatskoj i primorju te do 1,4 °C u Gorskom kotaru, dakle u kraju gdje je i inače najhladnije.“, iako ovakve ideje o tome da će u sve toplijoj klimi, posebice u uvjetima kad se polarni krug kao izvorište hladne zračne mase sve više zagrijava, nekim čudom početi slati više hladnog zraka u naše krajeve, su doista izvan svake pameti. Ne, hladnog zraka ima sve manje i manje, te stoga i minimalne temperature će biti u porastu, kao što će i učestalost pojave hladnih prodora s temperaturom ispod neke određene vrijednosti, biti sve manja i manja.