Klimatska reanaliza ožujka 2019. bazirana na rezultatima reanalize mjeseca pomoću WRF-ARW modela pokazuje pretežit utjecaj anticiklonalnog polja i izostanak značajnijih ciklonalnih sustava. Usporedba tlaka zraka reduciranog na morsku razinu tijekom ožujka za godine od 2007. do 2019. za Zagreb i Split:

MSLP ZG

MSLP, ST

 

Adekvatno pretežnom utjecaju anticiklone, ožujak 2019. bio je jedan od sušnijih ožujaka. Podaci reanalize za Zagreb i Split po ukupnoj mjesečnoj količini oborine u usporedbi s ostalim ožujcima od 2007. do 2019.:

Prec ZG

Prec ST

 

U planinskom području, količina snijega je također bila ispod prosjeka za ožujak. Usporedba mjesečne količine snijega tijekom 2007.-2019. za Zavižan, prema WRF reanalizi:

SN ZA

 

Kretanje reanalizirane temperature zraka i tlaka zraka reduciranog na morsku razinu, tijekom ožujka 2019. za Zagreb pokazuju jednu dobro definiranu ciklonu sredinom mjeseca te dva izražena anticiklonalna utjecaja u drugoj polovici mjeseca:

T-MSLP ZG

 

Ciklonalni sustav iz sredine mjeseca koji je djelomično utjecao na vrijeme, prošao je sjevernim rubom regije:

ciklona

 

Usporedba reanaliziranih temperatura zraka tijekom ožujka za period 2007.-2019. za Zagreb i Split pokazuju izostanak ekstremnih ostupanja temperature od prosjeka tijekom ožujka 2019:

T ZG

T ST

 

U narodnoj meteorologiji poznate su tri marčane bure, što anegdotalno pokazuje da je ožujak mjesec s klimatološki učestalom burom. Analizirali smo učestalost bure i zabilježene srednje brzine (m/s) pomoću WRF-ARW modela za Rijeku, Priznu, Split i Dubrovnik, u usporedbi 2019. s periodom 2007.-2019.:

BURA RI

BURA PR

BURA ST

BURA DU

 

Srednja brzina vjetra i brzina udara tijekom ožujka 2019. za Priznu:

WIND PR

 

Srednja brzina vjetra, filtrirano samo za sjeveroistočni kvadrant:

WIND_NE PR

 

 

Slijedi prostorni pregled ukupnih, srednjih i ekstremnih mjesečnih vrijednosti za ožujak 2019. u regiji.

Ukupna količina oborine i srednja naoblaka:

prec

 

Srednji tlak zraka reduciran na morsku razinu i apsolutna topografija 500hPa:

press

 

Srednja brzina vjetra:

wind

 

Minimalna mjesečna temperatura zraka:

t2min

 

Srednja mjesečna temperatura zraka:

t2mean

 

Maksimalna mjesečna temperatura zraka:

t2max

 

 

Pregled osnovnih sinoptičkih polja u standardnom pregledniku, za ožujak 2019: