Listopad je započeo s dubokim ciklonalnim poljem na sjeverozapadnoj obali Europe. Hladna fronta povezana sa sustavom prešla je preko regije tijekom 3. i 4. listopada i ispred sebe donijela orkansko jugo na Jadranu s najvećim zabilježenim satnim vrijednostima srednje brzine prema DHMZ (Palagruža 22,3; Sv. Jure Biokovo 20,1; Zadar 19,7; Split 19, Dubrovnik-aerodrom 17 m/s,…). Lokalno su pale obilne količine oborine, a apsolutni rekorder je DHMZ postaja Senj koja je u 24 sata zabilježila 247,8 litara kiše po četvornom metru, što je uz postaje Delnice i Zagreb-Pleso rekordna 24-satna količina oborine u listopadu. Rekorde je pred frontom postavilo i 6 slavonskih postaja, u apsolutno najvišoj temperaturi za listopad:

Nova kiša sa manjim padom temperature uslijedila je 7. listopada, nakon čega je kratkotrajno ojačao sredozemni greben uz kratkotrajnu stabilizaciju i zatopljenje prema vikendu. Početak druge dekade mjeseca donio je novu ciklonu, novu obilnu kišu, osobito sjevernom Jadranu, te pad temperature uz snijeg u gorju. Nakon 2-3 dana pauze slijedi nova ciklona sa centrom u Genovskom zaljevu i ponovo donosi maksimum oborina sjevernom Jadranu.

Od sredine mjeseca zaredala je serija stabilnih i sunčanih dana uslijed izraženog anticiklonalnog polja nad Sredozemljem, uz pritjecanje sve toplije zračne mase prema našoj regiji. Novih oborina bilo je ponovo u zadnjoj dekadi mjeseca, uz relativno visoke temperature zraka.

Prema MeteoAdriatic klimatskoj reanalizi mjeseca koristeći standardnu konfiguraciju WRF modela za CRD projekt, dobiveni su statistički rezultati za listopad, a u kontekstu sa cijelim 42-godišnjim razdobljem, kako slijedi.

Prosječna temperatura zraka u regiji bila je nešto niža od prosjeka za listopad, te je srednja mjesečna anomalija temperature u regiji iznosila -0.2°C. Slijedom malo hladnijeg mjeseca od prosjeka, ubrzanje zatopljenja regije se nastavilo polako smanjivati, iako je i dalje iznad linije linearnog trenda, što znači da i sa uključenim ovogodišnjim listopadom, a gledano kroz pomični prosjek zadnjih 12 mjeseci u cilju uklanjanja sezonalne komponente iz trenda, zadnjih 12 mjeseci je bilo veće nego prošlog mjeseca (+0.4083 °C/dekada u listopadu, te +0.4074°C/dekada u rujnu):

Oborinski, listopad 2020 je bio osjetno kišniji od prosjeka, s mjesečnom anomalijom od +59 milimetara oborine u odnosu na klimatološki prosjek. To svrstava ovogodišnji listopad na 6. mjesto najkišovitijih listopada u regiji od 1979. godine. Prosječni postotak prekrivenosti neba naoblakom je bio za oko 3% veći od prosjeka za listopad, a srednja mjesečna anomalija tlaka zraka od -3hPa te apsolutna topografija 500hPa (-30m) pokazuju da je ove godine u listopadu bilo više ciklonalne aktivnosti u odnosu na klimatsku normalu. Po tlaku zraka ovogodišnji je mjesec 7. po redu s najnižim tlakom od 1979.

Više grafičkih pokazatelja možete pronaći u našoj klimatskoj sekciji na portalu te u CRD bazi.