Po uspješno uspostavljenoj suradnji s prvom privatnom meteorološkom firmom u Hrvatskoj, Meteo Centrom, u MeteoAdriatic-u smo pokrenuli prognostički model WRF nad područjem Hrvatske koji će služiti za potrebe operativne vremenske prognoze firmi Meteo Centar. Model će biti u operativnoj fazi od kolovoza 2012.

Model je komercijalne prirode, pa će paleta produkata na meteoadriatic web siteu biti ograničena na svega par prognostičkih varijabli. Ukoliko vas zanimaju ostali produkti oni će vam biti na raspolaganju ako se obratite Meteo Centru.

Konfiguracija modela je sljedeća:

Jezgra: WRF-ARW 3.4 + meteoadriatic patches

Domene/nesting: 2, 5:1 omjer, 1-way

Ukupan broj točaka domena: 78376

Horizontalna rezolucija: 4km

Vertikalna rezolucija: 50 sigma nivoa

Konvekcija: eksplicitna simulacija

Time Step: adaptive

Mikrofizika: Thompson 6-class

PBL: YSU

Land Surface: Noah LSM

Surface Layer: Revised MM5

Longwave Radiation: Dudhia

Shortwave Radiation: RRTMG

Landuse: MODIS

IC/LBC: GFS 0.5°

SST: NASA/SPoRT 2km, NCEP 0.083°

Preprocessing: WPS 3.4

Postprocessing: ARWpost 3.1

Doseg: 0-96h

Frekvencija outputa: 1h

Runova dnevno: 2

Trajanje simulacije: oko 8 sati

 

Ovo je trenutačno naš jedini model gdje koristimo Thompson mikrofiziku koja se najčešće smatra superiornom za fine rezolucije. U ostalim modelima koristimo uglavnom WSM-5 ili WSM-6 (ARW), odnosno Ferrier (NMM) sheme koje su osjetno brže od Thompson mikrofizikalne sheme, drugim riječima, zahtijevaju manje sistemskih resursa. U planiranju modela za Meteo Centar vodili smo se međutim s ciljem što je moguće boljih prognostičkih kvaliteta nauštrb sistemskih resursa, pa otuda odabir Thompson sheme. Iz istog razloga koristimo 50 vertikalnih nivoa (meteoadriatic modeli koriste 45), kao i 1-way konfiguraciju za što bolju stabilnost modela.