15. siječnja na Github stranicama WRF-a objavljena je nova verzija modela, 4.2.2. To je minor release, uglavnom popravke grešaka uočenih u verzijama 4.0 i 4.1. WRF major release 4.2 datira od 23. travnja 2020. i donijela je sa sobom nekoliko bitnih novosti kao što je shema koja je u mogućnosti modificirati vlažnost tla uslijed umjetnog navodnjavanja terena u poljoprivredi (potrebno novo geogrid polje koje daje informaciju o području navodnjavanja i rekreiranje domene), FARMS shemu kratkovalnog zračenja koja podržava kalkukaciju istog u svakom vremenskom koraku modela dajući finije prijelaze izračunatih vrijednosti zračenja tijekom vremena, te po prvi put mogućnost kompajliranja za Windowse preko CYGWIN okruženja. Na to su dodana i značajna poboljšanja Thompson mikrofizike a ubačena je i potpno nova PBL shema, SMS-3DTKE. Poboljšane su Multi-scale Kain-Fritcsh te BMJ kumulus sheme, RRTMG sheme zračenja, i MYNN-EDMF PBL shema, kao i MYNN shema površinskog sloja.

U slobodno vrijeme uz ostale aktivnosti, autor MeteoAdriatica (Ivan Toman, University of Zadar, Croatia) sudjeluje i u razvoju WRF modela… od verzije 4.2 u WRF kodu nalazi se i njegov doprinos

WRF Verzija 4.2 bila je prva službena WRF verzija u koju su ugrađena neka od MeteoAdriatic poboljašnja. Vaš autor se je za verzije 4.2.1 i 4.2.2 odmarao, ali je vrijedna razvojna ekipa pripremila brojne popravke, čiji popis možete vidjeti u službenoj dokumentaciji. Od njih, izdvajamo popravku koja omogućuje primanje efektivnog radijusa hidrometeora u FARMS shemi; drugim riječima FARMS shema nakon ove popravke ispravno detektira naoblaku i efektivni radijus iste u sprezi sa shemama mikrofizike koje ne daju izravno taj podatak; popravak se odnosi i na operativnu MeteoAdriatic ARW konfiguraciju. NOAH-MP shema je malo poboljšana dodatkom specifičnih parametara za fotosintezu i još neke biološke procese biljaka (za koje vaš autor teksta nema pojma što su pa će izostaviti detalje i samo će dodati da se i ova popravka odnosi i na operativnu MeteoAdriatic ARW konfiguraciju). Konačno, zadnja v4.2.2 popravka koja je aktivna u našoj konfiguraciji na portalu se odnosi na stabilnost modela, konkretno na Revised MM5 shemu površinskog sloja koja bi sad trebala raditi stabilnije. S obzirom da mi koristimo navedenu shemu, postoji mogućnost da ćemo odsad imati stabilniji model, no hoće li to biti slučaj u praksi ostaje da se vidi.

Zadnju verziju modela smo danas preuzeli sa Githuba, dodali smo joj standardne MeteoAdriatic modifikacije i kompajlirali, instalirali na radnu stanicu, te će v4.2.2 krenuti s operativnim radom sa 17. siječnja 00z runom.

Inače zadnje spomenuta popravka Revised MM5 sheme donosi zanimljivu prepisku članova razvojnog tima, koja zorno pokazuje koliko je WRF model kompleksan softver i da je njegov razvoj vrlo izazovan zadatak. Screenshot prepiske je preuzet iz pull requesta popravke na Githubu.

Crtice iz diskusije sa Githuba koje pokazuju iznimnu kompleksnost razvoja WRF modela…

Sljedeća verzija na redu je (vjerojatno) 4.3, a aktualna događanja vezana za razvoj možete pratiti ovdje.