Vrijeme je za jedan nemeteorološki članak. U posljednje vrijeme u medijima su vrlo popularne teme o Zemljinim magnetskim polovima, točnije njihovom pomicanju – koje je prema tim člancima u pravilu neočekivano i počelo tek nedavno – te se navode moguće posljedice takvog pomicanja polova na GPS, na mobilne telefone, na vukodlake itd.

MeteoAdriatic će ukratko dati pouzdane informacije o fenomenu, temeljene na znanstvenim načelima.

Za pojam Zemljinog magnetizma znantsvenici znaju još od 7. stoljeća prije nove ere (Grci) ali tek od Kolumbovog putovanja u Ameriku se pokazalo da postoje određena odstupanja pokazivanja igle magnetskog kompasa od sjevera te je tad započelo detaljno proučavanje Zemljinog manetizma i s time povezanih pojmova magnetske deklinacije (varijacije), položaja magnetskih polova i njihovog pomicanja tijekom vremena.

Definitivno, nije riječ o ničemu novome. Točnije, 1634. godine u Londonu se zaključilo, iz niza mjerenja magnetske deklinacije (odstupanja smjera magnetskog meridijana od pravog meridijana) da se deklinacija mijenja, odnosno, da magnetski polovi mijenjaju svoj položaj tijekom vremena.

Danas, položaj polova se mjeri vrlo precizno i postoje matematički modeli kojima se predviđa njegovo pomicanje u budućnosti.

Utjecaj promjene položaja polova se očituje u potrebi za korigiranjem vrijednosti magnetske deklinacije (varijacije) kojom se ispravlja pokazivanje magnetskog kompasa. I to se radi, kako je već naglašeno, stoljećima.

No, primjećeno je da je u zadnje vrijeme pomicanje magnetskih polova nešto brže nego je bilo u prošlosti.

Pomicanje polova

Izvor: NOAA, https://maps.ngdc.noaa.gov/viewers/historical_declination/

Na slici je prikazano pomicanje južnog magnetskog pola Zemlje iz područja sjeverne Kanade prema Arktiku (i pretpostavlja se dalje prema Sibiru u budućnosti) od 1590. godine (plavo) do 2020. (žuto, desni kraj). Očito je da je u zadnje vrijeme pomicanje brže nego je bilo prošlih stoljeća. No je li to nešto novo sad? Nikako. Da se vidjeti iz podataka da se pomicanje zapravo konstantno ubrzavalo tijekom zadnjih 5 stoljeća, a gledajući najnovije razdoblje, najbrže pomicanje je bilo između 2000. i 2010. godine, te se u zadnjih 10-tak godina zapravo i nešto usporilo u odnosu na prvih 10 godina 21. stoljeća.

Bez mnogo daljnjeg ulaženja u detalje, u cilju da ovaj članak bude kratak i jezgrovit, slijedi još samo nekoliko činjenica u obliku pitanja i odgovora.

P: Dakle, nije ništa novo? Kako to tek sad bum u javnosti?

O: To morate pitati one koji su to tek sad negdje pročitali pa odlučili na tome zarađivati.

P: Treba li se brinuti?

O: Ne. Normalna prirodna pojava, bez posljedica na bilo što osim na promjenu podatka o magnetskoj deklinaciji (varijaciji).

P: Ima li utjecaj na GPS, na mobitele, kako nam govore?

O: Nema.

P: Ima li utjecaj na nešto drugo? Mora biti na nešto!!!

O: Nema. Niti na vukodlake čak.

P: Ali Zemljin magnetizam Zemlju štiti od ubojitog zračenja iz Svemira!

O: Pomicanje polova ne znači da se intenzitet magnetskog polja smanjuje već samo da je drugačije zakrenuto u prostoru.

P: Ali, ali… postoje istraživanja koja pokazuju da se intenzitet magnetskog polja smanjuje!!!

O: Da, u zadnjih otprilike 2000 godina. Prije toga je bilo perioda kad je bio i slabiji. Prema tome, riječ je o promjenana koje nisu trajne već cikličke. Nema naznaka da bi Zemlja mogla “izgubiti” magnetsko polje niti ima razloga za to.

 

Za zainteresirane, više informacija o Zemljinom magnetizmu, s mnoštvom referenci i linkova, na Wikipediji:

https://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_magnetic_field