Nakon prosinca koji se meteorološki nije isticao u našoj regiji ni po čemu posebno, siječanj 2019. pamtit ćemo pojaviše po netočnoj prognozi praktično svih srednjeročnih modela koji su najavljivali ciklonu sa središtem u sjevernom ili srednjem Jadranu i tlakom nižim od 980hPa. Rekordno niski tlak prognozirao je tad UKMO model, od svega 960hPa u središtu: U144-21IT.GIF (image by meteociel.fr). Situacija se nije ostvarila u potpunosti, te je spomenuta ciklona bila značajno slabija i prošla je uobičajenom stazom iz Genovskog zaljeva u Tirensko more, djelujući na vrijeme u našoj regiji samo rubno:

ciklona

 

Na Jadranu se ciklona manifestirala olujnom burom, pri čemu su udari vjetra u podvelebitskom području dosezali 50-tak metara u sekundi. Na sljedećem grafu, prikazana je brzina vjetra i udara za Priznu tijekom siječnja 2019.:

bura

 

Mjesec je obilježilo nekoliko zimskih prodora ali bez ekstremno niskih temperatura. Siječanj je počeo praktično bez snježnog pokrivača čak i u najvišem gorju Hrvatske, ali je nekoliko snježnih dionica donijelo solidne visine snijega do pred kraj mjeseca. Na grafu je primjer dnevnih suma snijega na sjevernom Velebitu:

snow

 

Oborinski, u siječnju su zabilježene značajne količine oborina ponajprije u planinskom području (u široj regiji, u Alpama, te kod nas nad Dinaridima), dok su najsiromašniji oborinama u nas bili otvoreno more sjevernog Jadrana te krajnji sjever Hrvatske i Slovenije i istočna Slavonija:

prec

 

Relativno vjetrovit mjesec na Jadranu ali pod utjecajem čestih ciklona posebice u srednjem Sredozemlju; na slici je prosječna brzina vjetra tijekom siječnja 2019:

wind

 

te srednji tlak zraka i apsolutna topografija 500hPa:

press

 

Slijedi pregled minimalnih, srednjih i maksimalnih temperatura zraka za regiju, tijekom siječnja 2019:

min

mean

max

 

Na kraju, u našem pregledniku karata, možete pogledati osnovne produkte reanalize cijelog mjeseca. Također kao i uvijek napomena, da su svi izneseni podaci u ovom klimatskom pregledu podaci numeričke reanalize WRF-ARW modelom, tj. nisu stvarno izmjereni podaci.