U periodu do srijede nad regijom će se nalaziti izraženo topla i stabilna zračna masa suptropskog porijekla, ali će tijekom ponedjeljka slaba fronta svojim rubom se premjestiti sjeveroistokom regije i tako donijeti nešto naoblake i moguće kratkotrajne kiše sjevernim i istočnim krajevima – Sloveniji, sjeverozapadu Hrvatske, Slavoniji, Srbiji… Količina oborina neće biti značajna ako ih i bude. Jutra bi ponegdje mogla biti maglovita. Od utorka će na vrijeme na sjeverozapadu regije početi djelovati drugi frontalni poremećaj nešto bolje definicije (slika ispod). Ova fronta će ponovo u utorak i srijedu “osigurati” promjenjivu naoblaku i nešto kiše sjeverozapadnim krajevima, a malo kiše s njom može pasti i drugdje (gdjegdje?). Osim promjenjive naoblake i mjestimične kiše uzrokovat će i umjeren pad temperature od srijede prema petku u većem dijelu regije.

Topla zračna masa zadržat će se nad regijom do srijede, a onda će sa sjeverozapada početi pristizati nešto hladiji zrak prelaskom fronte koja je na slici vidljiva kao prijelaz iz narančastih nijansi u žutu i zelenu…

Spomenute fronte i posljedični efekti na meteorološka zbivanja u regiji bit će daleko od dinamičnih; promjene vremena koje budu donijeli ovi atmosferski sustavi neće biti dugo upamćene po ni po čemu posebnome. Ukupno bi do idućeg vikenda, prema trenutačnim proračunima našeg regionalnog modela, količina kiše trebala iznositi u većem dijelu regije između ništa i 5 milimetara.

U dane vikenda vjerojatan je utjecaj stabilne i izražene anticiklone sa središtem nad srednjom Europom, što bi donijelo pritjecanje suhog i hladnijeg zraka sa sjevera u naše krajeve, no ovo “hladnijeg” treba uzeti relativno u odnosu na sadašnju temperaturu zračne mase, ne i u odnosu na nekakav klimatološki prosjek. Naime, temperature bi se prema petku trebale spustiti tek na klimatsku normalu za početak studenoga. Promjenjiva naoblaka će se zadržati i dalje u većem dijelu regije.

Značajni vjetar se ne očekuje do daljnjega, osim u srijedu ujutro na sjevernom dijelu Jadrana kad će biti umjerene bure, mjestimice uz jake udare, kratkotrajno. Nešto više bure može biti i krajem četvrtka i u petak, ali o tim detaljima ćemo pisati u nekom od sljedećih epizoda osvrta na aktualne meteo događaje u regiji.

Snažna anticklona sa središtem nad srednjom Europom obilježit će drugi dio tjedna koji je pred nama.