Nakon topline koja je s početkom kalendarskog proljeća postajala sve izraženija, stekao se je dojam da je zima gotova u potpunosti. I premda to tako u “normalnim godinama” obično i bude, ovaj put je atmosfera pripremila drugačiji scenarij. I promjena vremena nije zatekla samo ljude, nego i prirodu koja je već neko vrijeme u punoj proljetnoj vegetaciji. Impresivna razlika u tlakovima između Grenlanda i Skandinavije stvorila je uvjete za ekstremno izražen priljev arktičke zračne mase prema umjerenim zemljopisnim širinama Europe. Hladan zrak se pod snažnim sjevernim vjetrovima spustio “učas” do naših krajeve, pa mu kratko vrijeme “putovanja” preko europskog kopna nije bilo dovoljno da se značajnije zagrije. Stoga je zrak koji je nadirao iza fronte bio vrlo hladan (-8,3°C na 850hPa prema 6.4.2021. 12 UTC sondaži u Zagrebu) i u srazu sa toplijom zračnom masom koja se nalazila nad našim krajevima stvorio je iznimne meteorološke uvjete.

Analize prognostičara najavljivale su danima ranije izuzetna događanja kakva su rijetkost u travnju. Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje o naletu zime a našu analizu možete vidjeti u tekstu od 3. travnja:

Pokazalo se je na kraju da su prognostički modeli kojima je bilo čak i malo teško vjerovati, dobro procijenili veliku većinu meteoroloških događaja koji su zatekli našu regiju 6. travnja. Prava zimska ciklona sa središtem u srednjem Jadranu uz postupno premještanje prema istoku, donijela je veliku količinu vlage, a arktička zračna masa stvorila je snažan temperaturni gradijent na fronti:

Visina snijega na DHMZ postajama, izvor: meteo.hr

S obzirom na takav raspored zračnih masa, upravo je područje uz Jadran bilo meteorološki najaktivnije. U gorskim krajevima pala je veća količina snijega, koja je uz olujnu buru stvarala zapuhe. U kombinaciji s gustim cestovnim prometom nakon blagdana oko Uskrsa, kad su se ljudi vraćali kući većinom na ljetnim gumama, situacija je dovela do potpunog prometnog kolapsa pa su svi cestovni pravci između Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske postali neprohodni.

Niz prometnih nezgoda, preprečenja, izlijetanja s ceste te sudara po gradovima gdje je vozače na ljetnim gumama zatekao snijeg usred radnog dana, obilježilo je cestovni promet. U brdima je bilo potrebno obaviti nekoliko akcija spašavanja izletnika koji nisu marili za vremensku prognozu te su pronašli svoja vozila potpuno zatrpana snijegom, a nevolja je bilo i na moru gdje su zamalo izbjegnute pomorske havarije zbog orkanske bure.

Zimska ciklona donijela je tako snijeg gotovo cijeloj regiji, no tamo gdje su oborine bile manjeg intenziteta pokrivač se nije stvorio. Snijeg je padao skoro na cijeloj obali od Istre do juga, a od DHMZ postaja uz more, 7.4. ujutro, mjerljiv pokrivač zabilježila je postaja u Šibeniku (1cm). Snijeg je dojavljivan i iz Hercegovine, primjerice iz Mostara. Sjever i istok regije primio je manje snijega, prvenstveno zbog veće udaljenosti od vlažne morske zračne mase, ali niske temperature nisu izostale.

Fotografije na društvenim mrežama i u medijima pokazuju da je snijega bilo doista posvuda uz Jadran. Iako simboličan, u Splitu je to bio prvi snježni pokrivač u travnju u znanoj povijesti, a temperatura na Marjanu je pala do svega 0,4°C, što je tek 0,1°C više od apslutnog minimuma u travnju za tu postaju.

Minimalne temperature zraka, prema DHMZ, 7.4. su iznosile:

Gospić -12.0, Otočac -11.2, Zavižan -10.0, Parg-Čabar -9.6, Plaški -9.1, Ogulin -9.0, Bosiljevo -8.3, NP Plitvička jezera -8.0, Karlovac -7.4, RC Puntijarka -7.1, Pazin -6.2, Samobor -5.5, Varaždin -5.0, Zagreb-aerodrom -4.9, Zagreb-Maksimir -4.8, Krapina -4.4, Križevci -4.3, Kutjevo -3.8, Slavonski Brod -3.5, Osijek -3.3, Bilogora -3.0, Daruvar -3.0, Bjelovar -2.4, RC Gorice (kod Nove Gradiške) -2.4, Lipik -2.4, Sisak -2.4, Osijek-aerodrom -2.2, Valpovo-Tiborjanci -2.1, Sinj -1.9, Zadar-aerodrom -1.6, Poreč -1.5, Rovinj -1.5, Vinkovci-Novo Selo -1.4, Zagreb-Grič -1.4, Imotski -1.3, Rijeka -1.2, Pula-aerodrom -1.1, Drniš -1.0, RC Gradište (kod Županje) -0.8, Knin -0.2, Pula 0.2, Šibenik 0.2, Split 0.4, Senj 1.3, Split-aerodrom 1.8, Ploče 2.0, Rijeka-aerodrom 2.0, Zadar 2.7, Komiža 3.5, Sv. Ivan na pučini – svjetionik 3.8, Hvar 3.9, Rab 4.0, Makarska 4.4, Dubrovnik-aerodrom 4.8, Mali Lošinj 4.9, Lastovo 5.7, Dubrovnik 6.1, Palagruža 6.3. Od toga, na postajama u Zagrebu, Gospiću, Ogulinu, Rijeci, Delnicama i Karlovcu to su ujedno i najniže temperature ikad izmjerene u travnju!

Vrlo niske noćne temperature, posebno one uz tlo, uzrokovale su jak mraz diljem regije koji je zasigurno nepovoljno utjecao na već dobro razvijenu proljetnu vegetaciju. Posljedice tako niskih temperatura na poljoprivredne kulture, tek će se sagledati idućih dana.

Približne visine snijega u regiji 7.4. ujutro; prostorna inicijalizacija modela prema ICON-EU podacima snijega na tlu (rezolucija 6,5×6,5 km)