Dugotrajno olujno nevrijeme s višesatnom grmljavinom i neprestanom kišom visokog intenziteta pogodilo je zadarsko područje 11. rujna 2017. godine. I premda su prognoze meteoroloških modela najavljivale veliku količinu kiše, nitko nije očekivao razvoj situacije niti blizu onome što se dogodilo. Tog se dana nad Jadranom smjestio ciklonalni sustav s velikom količinom vlažnog zraka. Centar ciklonalnog vrtloga nalazio se u relativnoj blizini i zajedno sa svojim frontalnim sustavom stacionirao nad područjem, što je uzrokovalo dinamične konvektivne procese, ali istovremeno slabo pokretne. Upravo je činjenica da su grmljavinski sustavi bili vrlo slabo pokretni omogućila je da na istom mjestu padne ogromna količina kiše.

DHMZ je izvjestio o nevremenu i piše, citiramo:

Dobro razvijena ciklona sa središtem iznad Tirenskog mora tijekom prijepodneva se razmjerno sporo premještala nad Jadran. Ispred te ciklone u izraženom južnom strujanju na hrvatsku obalu je pritjecao zrak bogat vlagom. Istodobno u nižim slojevima atmosfere pritjecao je topao zrak s juga, a po visini hladniji zrak u središtu visinske ciklone (slika 1.), što je za posljedicu imalo jako nestabilnu atmosferu. Pritom su nastali intenzivni konvektivni procesi, tj. olujno grmljavinsko nevrijeme koje je upravo na širem području Zadra potrajalo cijelo prijepodne, a najintenzivnije je bilo u jutarnjim satima (slika 2.). Tada je kiša velikog inteziteta u kratkom vremenu, svega 2 sata, uzrokovala ekstremnu količinu oborine i pojavu bujičnih poplava, a kiša nešto slabijeg intenziteta nastavila je padati i tijekom cijelog prijepodneva i u rano poslijepodne te dodatno pogoršala situaciju. Od nedjelje navečer do ponedjeljka navečer sveukupno je u Zadru palo oko 285 mm kiše, a u Zemuniku oko 325 mm.

Državni hidrometeorološki zavod

Meteorološka postaja Zadar (Puntamika) zabilježila je od ranog jutra do sredine poslijepodneva nevjerojatnih 10 neprekinutih sati u nizu pojavu grmljavine. Evo kakvi su podaci izmjereni i opaženi tog dana po satima:

Pregled meteoroloških podataka kako je dojavljivala DHMZ postaja na Puntamici, 11.9.2017. Izvor podataka je DHMZ, obrada MeteoAdriatic.

Nad širom okolicom grada neprestano se je razvijao nepokretni grmljavinski sustav, pa je tog dana zabilježeno oko 25.000 munja na širem gradskom području (priložena slika munja, https://www.lightningmaps.org pokazuje intenzivnu grmljavinu, a valja naglasiti kako je takva situacija potrajala doslovno nekoliko sati bez prestanka).

Zadarski povodanj dogodio na istom mjestu, na identičan datum nakon 31 godinu, nakon što je zabilježen državni rekord u dnevnoj količini oborine. Naime, 11. rujna 1986. godine u Zadru je izmjereno 352,2 mm kiše – od 7h 10. rujna do 7h 11. rujna, po srednjeeuropskom vremenu).

Očito ima nešto, u tom 11. rujnu…

Slijedi nekoliko fotografija koje dočaravaju svu nevolju koja je zahvatila grad (foto: Ivan Toman).

Križanje Supernova/Bauhaus
Zapadni ulaz u garažu Supernove
Južni ulaz u garažu Supernove
Park Vruljica

Bibinje, foto: Leo Banić, ebibinje.net:

Porat bar Nin (Facebook):