Hladna fronta sinoć je ohladila dobar dio regije pa su se temperature zraka spustile na jesenje vrijednosti. Minimalne jutarnje brojke su jutros na kopnu i sjevernom Jadranu ispod 10°C, a drugdje ispod 15 Celzijevih stupnjeva. Zavižan jutros ima 0,2°C u 10h uz umjeren snijeg. Iza fronte sinoć je zapuhao umjeren do jak vjetar zapadnih smjerova, na dijelu Jadrana i olujan. Ponovo su mjestimice pale velike količine kiše, koje je izdašno ovaj put bilo i u krajevima dalje od Jadrana u unutrašnjosti regije a količinski opet prednjače dijelovi Crne Gore. U višim planinama pao je prvi ovosezonski snijeg, kako primjerice jutros osim motritelja sa Zavižana, javljaju i sa skijališta Platak.

Najjači vjetar puhao je jučer na otvorenom moru; na Palagruži je u jednom terminu izmjerena orkanska srednja brzina vjetra od preko 28 metara u sekundi.

Vremenske prilike s DHMZ postaje Palagruža.

Tijekom jutra se na sjevernom Jadranu zarotiralo prizemno ciklonalno polje. Na video animaciji vidljiva je rotacija oborinske naoblake oko centra vrtloga južno od Istre, koji se tijekom jutra polako premješta duž Jadrana na jug. Izvor: https://meteoradar.hr/

Simulacija baričkog minimuma numeričkim modelom, MeteoAdriatic WRF

Ispred ciklonalnog vrtloga puše vjetar jugozapadnog kvadranta, dok u pozadini ima sjevernog vjetra i bure. Sustav uzrokuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu i mjestimičnu grmljavinu, a u pozadini pritječe još malo hladniji zrak, pa je stoga sjeverni Jadran u ovom trenutku (10h) i dalje na temperaturi ispod 15°C.

Na analizi rasporeda zračne mase i naoblake te prizemnoj sinoptičkoj analizi je uočljivo da je hladna zračna masa ušla nad zapadno Sredozemlje, a jezgra hladnog zraka nalazi se upravo nad Jadranom uz pripadajuće polje niskog tlaka. Hladan zrak i ciklona nastavit će kružiti nad regijom tijekom današnjeg dana, ali uz postupno slabljenje i sutra te u ponedjeljak, dok se utjecaj anticiklone očekuje tek u utorak i u srijedu.

Zadar poslije jučerašnjeg neverina, foto Ivan Toman

U opisanim uvjetima danas će se zadržati promjenjivo oblačno vrijeme, povremeno uz kišu i moguću grmljavinu, a većina oborine očekuje se u prvom dijelu dana. Poslijepodne može biti sunčanih razdoblja. Bit će prohladno, pa se najviša temperatura možda neće popeti iznad 20°C niti na najtoplijem dijelu Jadrana. U prvom dijelu dana na Jadranu relativno vjetrovito, uz većinom umjeren do jak vjetar sjeverozapadnog kvadranta, poslijepodne će oslabiti. Na kopnu slab do umjeren vjetar.

Sutra će se preko Apenina prebaciti novo središte niskog tlaka prema Jadranu. Tako od jutra ponovo očekujemo slabo do umjereno jugo, u jačanju na pojačano do jako do kraja dana a očekuju se opet i olujni udari, na srednjem i južnom Jadranu možda i orkanski. Uz jugo kratki porast temperature, uglavnom na južnom i srednjem dijelu, ali i naoblake i kiše, posvuda na Jadranu. Navečer i u noći na ponedjeljak, kiša će se širiti i na unutrašnjost.

Opadanje vjetra i okretanje na jugozapadni i zapadni smjer, osim na krajnjem sjevernom Jadranu gdje bi trebala zapuhati bura i tramontana, očekujemo tijekom noći na ponedjeljak. U ponedjeljak dolazi slabljenje vjetra posvuda i postupno smirivanje vremena. Na južnom Jadranu i u Slavoniji temperatura će se sredinom dana popeti iznad 20°C uslijed pritjecanja tople zračne mase na istočnoj strani ciklone. Međutim, kiša je i dalje moguća, uglavnom u Dalmaciji, a tek od utorka treba računati na potpuno kidanje naoblake i pretežno sunčano vrijeme.

Orkanski udari vjetra opet su mogući u drugom dijelu sutrašnjeg dana s formiranjem novog dubokog ciklonalnog centra nad srednjim Jadranom. Model: MeteoAdriatic WRF-ARW

Za kraj prilažemo izmjerene meteorološke parametre na automatskoj postaji Mokošica OŠ. Naime, čitatelj nas je na Facebooku sinoć informirao o ekstremnoj brzini vjetra i iznimno oštrim promjenama parametara tijekom prelaska nevremena preko postaje.

Iz mjerenja je vidljiv ratkotrajni nagli pad tlaka za 2hPa i zatim kratkotrajno u 2 uzastopna termina orkanski vjetar od 30 m/s i zatim brz povratak na slab vjetar, te kratki pad temperature pa zatim opet nagli porast. Nažalost, drugih informacija s terena nemamo. S obzirom da u uobičajenim situacijama konvektivnog downbursta kad se bilježe ovakvi naleti vjetra tlak naglo raste umjesto da pada, a i trajanje pojave je u pravilu dosta dulje, nekako nismo skloni pripisati ovakva mjerenja konvektivnom downburstu. Pijavica?