Sa sjevera se preko naših krajeva premješta sve hladnija zračna masa u sklopu doline sa središtem u blizini Baltika. Ovaj prodor hladnijeg zraka označava osjetnu prekretnicu iz dugog stabilnog i sušnog razdoblja u regiji, prema promjenjivijem, kišnijem i svježijem kasnom ljetu. Promjena vremena će potrajati barem nekoliko dana, u kojima se neće vratiti visoke temperature kakve su vladale regijom tokom prošlih dana.

Već jutros grmljavinskih nevremena je bilo na sjevernom Jadranu, a tokom poslijepodneva aktivnost se počela širiti i prema jugoistoku. Kiša i grmljavina sa sjeverozapada regije širit će se do kraja dana i posebno sutra dalje prema istoku, pa se očekuje da u većem dijelu Slovenije, Hrvatske, BiH, a zatim tijekom srijede i u Crnoj Gori i dijelu Srbije, padne solidna količina oborine. U prosjeku, ukupno će to biti većinom od 5 do 50 litara po četvornom metru. Pritom najviše oborine se može očekivati na obroncima Dinarida, te posebno u južnoj Hercegovini.

Ističemo pritom da je naš automatski sustav za predviđanje rizika od konvektivnih oluja postavio usku, ali najvišu zonu rizika za preksutra (srijedu) oko tromeđe Hrvatske, BiH i Crne Gore, kako prikazuje gornja slika. Visoka zona razvučena je od splitskog područja do Albanije uzduž cijele obale, te je to općenito i područje gdje će tokom srijede postojati vrlo povoljni uvjeti za grmljavinske nepogode, Rijetki grmljavinski pljuskovi mogući su već i sutra u području Dalmacije, čime se očekuje lokalno prekidanje dugotrajno sušnog vremena, a u većini ostaih dosad sušnih krajeva to bi se trebalo svakako ostvariti do kraja srijede.

U četvrtak će oborina biti manje, ali u petak ujutro je moguć novi kišni val sa sjevera, koji bi u dane vikenda mogao donijeti novu, možda i još veću kišu u cijelu regiju. O detaljima vremena za vikend pisat ćemo na portalu u sljedećem tekstu, oko četvrtka.

Sve ove opisane vremenske zgode popratit će i značajan pad temperature, a također i bura koja će biti najjača u noći na srijedu, kad će u podvelebitskom području biti olujnih, a možda ponegdje i orkanskih udara vjetra. Nakon kraćeg smirivanja u četvrtak i petak, vjerojatno nova bura dolazi ponovo za vikend. Što se tiče pada temperature, primjerice, za noć na četvrtak, naš model prognozira najniže temperature zraka na sjeverozapadu regije te u brdskim krajevima i dosta niže od 10°C (slika ispod), a najviše dnevne će u većini krajeva ostati oko ili ispod 25°C.