Nakon prvog kišnog vala koji je nakon dugotrajno sušnog razdoblja konačno donio opipljivu količinu kiše u Dalmaciju, vrijeme se nakratko stabiliziralo ali već od noćas na redu je nova promjena vremena. Ona bi trebala biti intenzivnija od prošle, s većom prostornom i količinskom pokrivenošću oborinama, te značajnijim padom temperature. Novu promjenu vremena donosi ciklonalno polje s hladnom zračnom masom koja će se sa sjevera spuštati prema našoj regiji i svoj najizraženiji učinak imati tijekom subote i nedjelje.

Ciklonalni sustav s hladnom zračnom masom djelovat će na vrijeme najintenzivnije u subotu i nedjelju.

Ciklonalni sustav donosi izraženiju kišu, ponegdje praćenu grmljavinom sjevernom Jadranu, Sloveniji i sjeveorzapadnoj Hrvatskoj već noćas. Do jutra, kiša i grmljavinski pljuskovi brzo će se proširiti na srednji Jadran, Liku i Slavoniju, a tokom jutra i Bosnu i Hercegovinu te Vojvodinu. Na južni Jadran i u Crnu Goru oborine će stići tokom dana. To će biti prvi oborinski val, no značajniji, drugi, stiže s formiranjem ciklonalnog središta nad Jadranom u noći na subotu. S njime će veći dio Jadrana i krajeva uz Jadran, izuzev vjerojatno Istre i Kvarnera, ponovo dobiti oborinu i vjerojatno najizraženiju u ovom prognoziranom razdoblju. Kiša, ponegdje i obilna moguća je sve do nedjelje, a bit će je osim na Jadranu gdje će biti najobilnija, također i u gotovo svim kopnenim krajevima regije. Obilna kiša je moguća i u većem dijelu BiH. Najmanje oborine se očekuje u Sloveniji i na sjevernom Jadranu. I tijekom nedjelje će još biti kiše, više u području Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

Indeks konvektivnog vremena predviđa povećan i visok rizik na području od Šibenika do Albanije tijekom subote. Visokom indeksu ponajviše pridonosi prognoza značajne količine oborine iz konvektivne naoblake.

Postupno smirivanje vremena očekujemo u nedjelju do kraja dana na sjeverozapadu, a zatim u ponedjeljak i drugdje. Ipak, tijekom ponedjeljka u Sloveniji, na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu Hrvatske očekujemo nov kratkotrajan porast naoblake i mjestimičnu kišu. Kiše bi na sjeverozapadu, ali mjestimice i drugdje moglo biti ponovo u utorak, te na istoku regije u srijedu.

S dolaskom ciklone i kiše, zahladit će. Najhladnija bi trebala biti nedjelja, iako se očekuje da svi idući dani budu dosta hladniji od prethodnog razdoblja, posebno u danima s najviše naoblake i oborine. U alpskom području će biti snijega, koji može pasti i na najvišim vrhovima Slovenije. Vrijeme hladnije od klimatološkog prosjeka za prijelaz iz kolovoza u rujan, nastavit će se i dalje, sve do pred kraj idućeg tjedna kad se očekuje umjeren porast temperature i većinom stabilnije vrijeme.

U subotu ujutro, prizemno središte ciklone nalazit će se oko područja Rta Ploča, pa će ta lokacija vjerojatno biti granica bure i jugozapadnog vjetra u tom dijelu subote.

Vjetar će često mijenjati smjer; već noćas na sjevernom Jadranu jaka bura, tijekom petka na cijelom Jadranu osim kranjeg juga umjerena bura a na jugu istočni vjetar i jugo. Novo jačanje bure u noći na subotu, a tijekom ranog jutra u subotu i juga na južnom; do sredine dana okretanje na jugozapadni i zapadni te sjeverozapadni i na južnom Jadranu. U nedjelju većinom bura i sjeverozapadni vjetgar na cijelom Jadranu. U unutrašnjosti većinom tijekom petka, subote i nedjelje slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. U ponedjeljak u većem dijelu regije ća zapuhati zapadni i jugozapadni vjetar, uslijed očekivanog ciklonalnog središta u blizini Slovačke, a zatim do srijede će okrenuti na sjeverozapadni smjer odmicanjem ciklone prema istoku.

S padom temperature, nešto snijega očekuje se na visinama iznad 2000 metara u alpskom području; snijega će vjerojatno biti i u Sloveniji