Ovih dana svjedoci smo neviđenih problema s energijom u Texasu (SAD). Iznimna hladnoća zahvatila je središnji dio Sjedinjenih Država i uzrokovala ogromne poteškoće s distribucijom električne energije potrošačima, čime su milijuni usred najgore hladnoće ostali bez onog što je tad najpotrebnije za preživljavanje – grijanja. Nijedna od postojećih metoda dobavljanja energenata nije uspjela dati dovoljno energije; “zeleni” izvori potpuno su zatajili (pretvorbe solarne energije nema zbog hladnoće i naoblake, vjetrenjače su ostale blokirane ledom ili bezvjetricom), a distribucija plina je također djelomično zakazala zbog cjevovoda koji nisu projektirani za tako niske temperature.

Noćne temperature u Americi, 16.2.2021. (ogimet.com)

Ovaj slučaj pokazuje da smo i dalje, unatoč kombinaciji fosilnih i “zelenih” energetskih izvora i dalje bespomoćni pred meteorološkim nevoljama koje su u stanju onesposobiti sve izvore odjednom u dovoljnoj mjeri da izazovu opći kaos u distribuciji energije. Očito je da trebamo nešto bolje i pouzdanije. Fisijske nuklearne elektrane su odavna s pravom etiketirane kao ne baš najpametnije dugoročno rješenje zbog proizvodnje radioaktivnog otpada, i što nam onda preostaje u svijetu koji traži sve više i više energije?

Nikakvi solarni paneli, nikakve vjetrenjače, turbine na morske struje ili tko zna kakve izmišljotine “zelene” energije koja bi zamijenila fosilna goriva u budućnosti nisu ozbiljno rješenje. OK, možda te metode proizvode manje otpada, ali su one poput samoljepljive trake kojom pokušavamo “popraviti” probijenu oplatu Titanika i sačuvati ga od potonuća. Sve to radi super onda kad radi, ali što kad dođu meteorološki uvjeti koji onemogućuju rad istih sustava? Kome se onda žaliti što nema energije?

Nuklearna fuzija se stoga postavlja kao Jedino ispravno rješenje koje trebamo hitno. Fuzijske nuklearne elektrane dale bi nam praktično neograničenu energiju, vrlo sigurnu, bez imalo onečišćavanja okoliša bilo plinovima, bilo radioaktivnošću. Nuklearna fuzija je proces spajanja lakših kemijskih elemenata u teže (npr. vodika u helij) pri čemu se izdvaja velika količina toplinske energije na račun gubitka mase. Na primjer, dva atoma vodika su teža od jednog atoma helija u kojeg se pretvore; pritom, razlika u masi se pretvori u energiju na principu famozne formule E = mc2. Nuklearna fuzija nema radioaktivne produkte raspadanja poput nuklearne fisije i stoga je iznimno čista i sigurna. Fuzija je proces koji nas svakodnevno grije prirodnim putem. Naime, Sunce kao i svaka druga zvijezda emitira ogromnu količinu energije u prostor koja nastaje opisanom fuzijom lakših elemenata u teže.

iter.org

Trenutačno u svijetu postoji niz projekata koji nastoje prebroditi tehnološke poteškoće u razvoju elektrana na nuklearnu fuziju (npr. ITER). Njihova glavna motivacija je stvaranje konačne neovisnosti o fosilnim gorivima, kako bi se postiglo svojevrsno energetsko izobilje dobiveno čistim putem koji neće ugrožavati okoliš kao što to čini izgaranje fosilnih goriva ili vrtnja vjetrenjača. Nažalost, političke odluke su redom slabe i ne pružaju dovoljno ulaganja u istraživanja i inžinjering nuklearne fuzije. Proces je to koji zahtijeva mnogo truda i novca, ali je to proces koji bi morao biti svakom političaru važniji od ulaganja u oružje namijenjeno za dominaciju u svijetu i druge besmislene slivnike svjetskog novca. Proces, koji ovoj napaćenoj planeti nužno i hitno treba. Uz konstantan porast svjetske populacije i potreba za energijom je sve veća i veća, a postojeći sustavi za proizvodnju iste, koji usput i rade ogromnu štetu, takve potrebe sve teže uspijevaju podržavati.

Ovaj tekst služi podizanju svijesti građanstva i potrebi shvaćanja najvažnijeg dugoročnog cilja svih stanovnika planete. Budući da je politika onaj pokretač koji je jedini u stanju promijeniti tokove novca i usmjeriti ih u nužnom smjeru, građani su upravo oni koji određuju smjer naše planete a time i budućnosti svoje djece i unuka, na izborima. I nemojte misliti da su samo izbori u Americi bitni. Jest, Amerika ima najviše za ponuditi, ali svi mi ostali možemo doprinjeti bar malo. Znate kako se kaže, čovik i tovar su pametniji od čovika bez tovara. Stoga sljedeći put kad izađete na izbore, provjerite prvo koja od opcija je voljna ulagati više u energetsku budućnost a koja će radije bacati novac na budalaštine za kratkoročno zadovoljavanje krkana.