12. srpnja 2023. Državni hidrometeorološki zavod je na svoje Internetske stranice postavio objavu u kojoj objašnjava meteorološke događaje koji su se javili u rano jutro istoga dana nad zapadnom Hrvatskom (i posebice, Slovenijom). Naime, tog se je jutra konvektivni sustav iz Alpskog područja uspio održati tijekom cijele noći i ujutro u fazi disipacije ipak doći do naših područja. DHMZ tvrdi da je to bilo neočekivano te prilaže radarske slike događaja kao i objašnjenje zbog čega za to (ne pretjerano snažno, op.a.) nevrijeme nije bila izdana prethodna najava.

Screenshot objave DHMZ; klik na sliku otvara punu veličinu.

U MeteoAdriatic-u se ne možemo u potpunosti složiti s objavom DHMZ-a. Pritom se referiramo na dio u kojem se u objavi tvrdi da je pojava olujnog sustava bila neočekivana i posebice na dio u kojem se tvrdi da numerički modeli koji se koriste za prognozu stanja atmosfere nisu ukazivali na takav razvoj događaja.

Ovdje prilažemo dio rezultata našeg prognostičkog modela WRF-ARW kojeg razvijamo i koristimo za potrebe promocije naših znantvenoistraživačkih napora na polju numeričkog modeliranja atmosfere. Iz priloženog je vidljivo kako je naš numerički model u nizu izračuna koji su prethodili spomenutom slučaju predvidio konvektivnu aktivnost tog jutra nad Slovenijom i sjeverozapadnom Hrvatskom. Stoga se nikako ne možemo složiti s izjavom da, citiramo, “rezultati prognostičkih modela, koji su važan prognostički alat, nisu ukazivali na ovakav razvoj događaja“.

Priložene su računalne simulacije radarske reflektivnosti za tri različite inicijalizacije modela, kako slijedi.

1) Prognoza modela inicijaliziranog 10. srpnja u 00 UTC

Inicijalizacija 10.7. 00z, prognoza za 54h unaprijed

Ovaj izračun ukazuje na značajnu vjerojatnost pojave konvektivne aktivnosti u jutro 12.7. (06 UTC = 8h po lokalnom vremenu) nad istočnom Slovenijom i sjeverozapadnom Hrvatskom. Napominjemo, da je zbog konciznosti objave, prikazan samo jedan isječak iz satnih serija, koji dobro demonstrira činjenicu da je model ispravno predvidio mogućnost konvektivnog tipa vremena na zahvaćenom području i to 54 sata unaprijed.

2) Prognoza modela inicijaliziranog 11. srpnja u 00 UTC

Kako bi pokazali da ovo nije bio “usamljen izračun”, tj. “slučajno” predviđen razvoj vremena, prilažemo i izračun od sljedećeg dana. Na njemu je vidljiv sličan raspored očekivane konvektivne aktivnosti u regiji, s time da je ova simulacija dala očekivanu pojavu nešto kasnije u odnosu na prethodno prikazan izračun (oko 10 UTC … tj. oko 4 sata kasnije u usporedi s prethodnim; izračun za 34 sata unaprijed od inicijalizacije modela). Ovaj izračun daje mogućnost slabe konvektivne aktivnosti i na sjevernom Jadranu.

Inicijalizacija 11.7. 00z, prognoza za 34h unaprijed

Vidljive relativno velike razlike između pojedinih izračuna ukazuju također i na visok stupanj nepouzdanosti, što znači da je u takvim situacijama nužan veći oprez pri tumačenju rezultata prognostičkih modela i treba svakako ostaviti mogućnost neočekivanih pojava koje se nisu “vidjele” niti na jednom od pojedinačnih izračuna.

Za kraj želimo napomenuti da cilj ove objave nije kritika rada DHMZ tima, koji vrijedno i u najvećem broju slučajeva vrlo točno prognozira vrijeme, često u nezahvalnim uvjetima u atmosferi. Položaj Hrvatske predstavlja značajan izazov za prognoziranje i zbog toga napor naših prognostičara mora biti cijenjen u javnosti mnogo više nego je to slučaj. Cilj objave je ukazati na nespretno sročen navod o tome da rezultati prognostičkih modela nisu ukazivali na konvektivnu aktivnost nad zapadnim graničnim područjem Hrvatske tog jutra.