U Genovskom zaljevu započinje stvaranje novog ciklonalnog polja, koje će tijekom noći prijeći središtem u sjeverni Jadran gdje će tlak pasti i ispod 990 hektopaskala. Ciklona će se tokom nedjelje sporo premještati duž Jadrana na jugoistok i postupno će okludirati, te će do kraja nedjelje zamjetno oslabiti a u ponedjeljak i iščeznuti s meteoroloških karata. U pozadini ciklone, u nedjelju, pritjecat će hladnija zračna masa no njezin pritok bit će ograničen većinom na sjeverni dio regije, dok se južnije od Splita ne očekuje dolazak bitno hladnijeg zraka. Od utorka će jačati anticiklonalno polje uz pritjecanje sve toplijeg zraka s jugozapada.

Sutra će se nad Jadranom zadržavati okludirana ciklona uz postupno slabljenje prema kraju dana, a sa sjevera će pritjecati nešto hladniji zrak. Izvor: Wetterzentrale / DWD

U opisanim uvjetima sutra će prevladavati oblačno, gotovo posvuda u regiji uz oborine i to u noći i rano ujutro kišu, a zatim tijekom jutra na sjeveru regije snijeg (Slovenija, sjeverna i središnja Hrvatska, Gorski kotar, a zatim će se snijeg proširiti i na Liku te sjeverne dijelove i planine BiH, te poslijepodne dijelove Slavonije te sjever Crne Gore i planine Srbije.

Okvirna količina oborine u obliku snijega do ponedjeljka ujutro. MeteoAdriatic ARW

Ukupno se očekuje u prosjeku 20-tak litara oborine po četvornom metru, a u gorskim krajevima više, ponegdje i preko 50; dio toga bit će u obliku snijega, no veći dio samo u najvišem gorju. Snježni pokrivač se osim u gorju očekuje i u nizinama, posebice na sjeveru regije, većinom manje od 10 centimetara, ali nije isključeno da ponegdje visina snijega prijeđe 10 ili 15 centimetara i u nizinama, pa čak i na zagrebačkom području.

Rano ujutro će puhati umjereno, na moru pojačano i mjestimice jako jugo, a već tijekom jutra na sjevernom Jadranu će zapuhati pojačana i jaka bura, u podvelebitskom području uz olujne udare. U unutrašnjosti će također o jutra zapuhati sjeveroistočni vjetar. S njime, doći će do umjerenog pada temperature. Na južnom Jadranu, južni i jugozapadni vjetar zadržat će se do kraja dana uz relativno visoke temperature.

Oborine će prestati većinom svugdje krajem dana, a u noći na ponedjeljak će se u regiji i djelomično razvedriti. U ponedjeljak će vjetar prestati; jutro će biti svježe u unutrašnjosti uz mraz, kojeg može biti i u Istri i drugdje ponegdje na sjevernom Jadranu. Tokom dana bit će dosta sunčanog vremena. Od utorka očekujemo osjetan porast temperature zraka.