Iza nas je rujan koji je započeo kišno i hladnije od prosjeka pod utjecajem doline. Tijekom prvih dana došlo je do popunjavanja iste i razvedravanja uz pritok sve toplije zračne mase, pa se je temperatura vratila u okvire normale za recentno klimatsko razdoblje. Takva je situacija bez mnogo meteoroloških uzbuđenja potrajala do pred kraj mjeseca, te pritom u mnogim dijelovima regije nije palo praktično ništa kiše.

Sinoptičko stanje se je počelo mijenjati u zadnjoj dekadi rujna približavanjem nove atlanske doline. Uz porast naoblake u većem dijelu regije, zapuhalo je jugo, a zatim je gotovo posvuda počelo kišno razdoblje. Uz nestabilnu atmosferu bilježilo se je dosta grmljavine, a na Jadranu i značajan broj morskih pijavica.

Kiša s kraja mjeseca se je izbalansirala sa suhim većim dijelom ostatka mjeseca, pa je tako u globalu rujan završio tek neznatno oborinskiji od klimatološkog prosjeka (prema podacima u CRD, tj. numeričkoj klimatskoj reanalizi regije):

Temperaturno, rujan 2020. je bio topliji od prosjeka s mjesečnom anomalijom od +1.06°C u odnosu na srednju vrijednost temperature rujna u zadnju 41 godinu:

Značajnih anomalija u vidu srednjih mjesečnih vrijednosti u rujnu nije bilo ni po ostalim reanaliziranim parametrima.

Slijedi primjer reanalizirane temperature uz dodane statističke linije srednjaka i ekstrema za Zagreb (gornja slika) koji pokazuje nešto hladniji početak rujna u odnosu na prosjek, osjetno topliju sredinu mjeseca od kalendarskog prosjeka, te zatim znatno hladniji period oko 19. te 27. u mjesecu pri čemu se je minimalna noćna temperatura spustila do apsolutnog minimuma u bazi za dan 27. rujna, 4°C (svi podaci su reanaliza, period 1979-2020; izmjerena je iznosila 5.8°C u 7h, Maksimir, DHMZ, donja slika).

Aktualni dugoročni trend anomalije temperature zraka u regiji, nakon uvrštavanja podataka iz rujna, iznosi +0.4074°C po dekadi: