Na MeteoAdriatic portalu objavljena je velika analiza klime pod naslovom “Analiza klimatskih promjena na području Hrvatske u periodu od 1979. do 2020. temeljem podataka numeričke reanalize”. Dokument potpisuje vlasnik i gotovo jedini autor sadržaja na portalu, Ivan Toman. Analiza je rađena na temelju podataka u Climate Research Database i izrađena je na 47 A4 stranica u pdf formatu te dostupna za preuzimanje putem linka na dnu teksta.

analiza

Iscrpna analiza promjena brojnih klimatskih parametara potkrijepljena je s čak 79 grafičkih prikaza, a svaki graf je popraćen kratkim tumačenjem i diskusijom ako je ona potrebna za bolje razumijevanje rezultata. Autor napominje da je riječ o tek prvom izdanju dokumenta te da se u budućnosti planiraju nova, još detaljnija i bolja izdanja na istu tematiku.

t2m

Svi koji su zainteresirani što se je i koliko mijenjalo u klimatskom sustavu na području Hrvatske od 1979. godine do danas, klikom na ovaj link mogu preuzeti pdf dokument i saznati odgovore na brojna pitanja. Nove ideje za potencijalno uvrštavanje u sljedeća izdanja ovog dokumenta možete nam dojaviti na e-mail ili u inbox na našoj facebook stranici.