Kolovoz 2022. je nastavio niz ljetnih mjeseci toplijih od klimatološke normale. U odnosu na prosjek 1979.-2022., kolovoz 2022. imao je pozitivno odstupanje temperature od +0,99°C. Dugoročni trend temperature regije u istom periodu iznosi +0,3843°C/dekadi, što predstavlja blago smanjenje u odnosu na prošli mjesec kad je trend cijelog vremenskog niza iznosio +0,3849°C/dekadi.

Dijagrami anomalije temperature za kolovoz te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Kolovoz je 4. mjesec u nizu sa srednjom mjesečnom temperaturom u regiji iznad normale:

Deficit oborine započet još u siječnju se nastavio i u kolovozu, ali je anomalija bila vrlo mala:

Na sljedećoj slici su prikazane anomalije količine oborine u regiji tijekom posljednja 24 mjeseca. Uočljiv je dug niz od osam mjeseci s količinom oborine ispod dugoročnog klimatološkog prosjeka.

Slično je deficitarno stanje i s naoblakom te se može reći da je proteklih 8 mjeseci bilo prilično vedro, te je broj sunčanih sati značajno premašio klimatološki prosjek. Na sljedećim slikama je prikazana mjesečna anomalija količine naoblake u regiji u zadnje dvije godine.

Ovogodišnji kolovoz ističe se po nestabilnosti atmosfere, te je 2. kolovoz s najvećom vrijednošću MLCAPE od 1979.:

S druge strane, visinska strujanja su bila ispodprosječna; na 300hPa ovo je 2. najmirniji kolovoz od 1979.:

Standardni kutijasti dijagrami sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, za kolovoz 2022. prikazani su na sljedećoj slici:

Sa slike je vidljivo značajno odstupanje temperature u odnosu na prosjek, te rosišta i brzine vjetra; relativne vlažnosti i oborive vode, te MLCAPE (sve pozitivno), dok su mlazna struja i vertikalno smicanje te tlak na morskoj razini zabilježili značajno negativno odstupanje u odnosu na normalu.

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.