U trenutku pisanja vijesti, u razdoblju duljem od 24 sata u regiji vladaju doista bizarni gradijenti temperature zraka. Sve je to nekako kulminiralo danas tokom jutra kad su razlike u Slavoniji dosegle zamalo 20-tak °C na udaljenostima od svega 10-tak kilometara. I to sve bez značajne naoblake ili magle. Stanje temperatura zraka u regiji 2. prosinca u 10:45 prikazano je na sljedećoj slici (izvor: pljusak.com):

Nevjerojatne razlike na malim udaljenostima vidljive su u Slavoniji ali također i u središnjem dijelu Hrvastke. Dok se sjevernije nalazi hladna zračna masa, s juga vrlo sporo prodire topla fronta uz dodatan fenski učinak zagrijavanja, budući da se zrak spušta iz brdske bosanske regije u ravničarsku, slavonsku. U trenutku kad topli zrak konačno dođe do neke točke, temperatura zraka poraste i do 15-tak °C u svega sat vremena, kao što je to primjer sa automatske stanice Županja:

Rollercoaster temperature uslijed dvije izmjene zračne mase u vremenu kraćem od 6 sati. Vidljiva je i jasna promjena smjera vjetra koja korelira s promjenom temperature

S ovog grafa je vidljivo da je osim skoka temperature (crvena linija), došlo i do naglog prodora vjetra SSW smjera s udarom do čak 18 m/s. Ovakvi kontrasti zračnih masa najuočljiviji su bili nešto prije 11 sati u području Papuka:

Kutjevo i Orahovica udaljeni su međusobno samo 10 km

U našim krajevima se ovako iznimno oštra i definirana frontalna ploha ne viđa često. Ovakvi gradijenti su česti pri magli, kad dio područja ostaje prekriven noćnom maglom duboko u dnevne sate i time hladan, dok susjedno područje ima sunčano vrijeme i znatno više temperature. Ovaj put to nije slučaj pa je stoga doista impresivno da su se uspjeli formirati tako snažni gradijenti samo temeljem temperature zračnih masa, bez razlika u zagrijavanju uslijed drugačijeg osunčavanja.

Satna promjena temperature nakon prodora tople zračne mase s juga

Ažurirano u 17:00:

Apsurdna “bitka” tople i hladne mase nastavila se je tokom dana u Slavoniji, te je rezultirala ovakvim grafom temperature i relativne vlažnosti na postaji Gradište-Beč:

Ažurirano u 23:50:

U konačnici, najviše dnevne temperature u regiji iznosile su: