Nakon nekoliko tjedana meteoroloških promjena uzrokovanih djelovanjem više ciklona, vrijeme je ostalo promjenjivo i kišno. Uz niske temperature dio regije dobio je prvi značajniji snijeg ove sezone, pri čemu je snježno iznenađenje zahvatilo čak i splitsko zaleđe. U ovim trenucima se na prognostičkim materijalima najavljuje nova značajna promjena – dolazak nove ciklone koja će obilježiti prijelaz iz studenog u prosinac, posebno u dane četvrtka, petka i subote.

Atmosferska rijeka donosit će iznimnu količinu vodene pare preko Sredozemlja u naše krajeve. Na slici je očekivana situacija u petak ujutro.

Pred ciklonom će vremenske prilike obilježiti pritjecanje toplog i vlažnog zraka iz Sredozemlja, što će pridonijeti povećanju količine vodene pare u atmosferi. Intenzivno jugozapadno strujanje preko šire regije bit će odgovorno za ekstremne vremenske prilike na početku klimatološke zime. Fenomen tzv. atmosferske rijeke s kojom u relativno uskom pojasu pristiže velika količina vodene pare, bit će ključan za stvaranje značajnih oborina u narednim danima. Najintenzivnije kišne epizode predviđaju se na sjevernom Jadranu te duž navjetrenih padina obalnih planina, gdje dodatan orografski efekt podizanja zraka dodatno pojačava stvaranje oborinske naoblake i posljedičnu količinu oborina. Na nekim mjestima treba očekivati čak i preko 300 litara kiše po kvadratnom metru tijekom spomenuta tri dana.

Jadran i krajevi uz Jadran, u idućih će 10-tak dana biti najkišovitiji dijelovi Europe

Ova prostrana ciklona utjecat će na vremenske prilike u gotovo cijeloj Europi, prostirući se od sjeverozapadne Rusije sve do Portugala. S obzirom na relativno stacionaran karakter ovog prostranog ciklonalnog sustava s većim brojem sekundarnih središta, značajna stabilizacija ne očekuje se niti idućeg tjedna.

Od četvrtka će temperatura biti znatno viša u odnosu na današnji dan, što je posljedica snažnog pritjecanja toplog zraka s jugozapada. Međutim, u subotu očekujemo dolazak hladne fronte i pad temperature, što bi moglo donijeti snijeg u planinskim predjelima. Prema trenutno dostupnim rezultatima numeričkih simulacija, snijeg nije isključen ni u nizinama unutrašnjosti prema nedjelji i u prvom dijelu nedjelje, iako je pouzdanost prognoze za to razdoblje još uvijek neizvjesna.

Također, u četvrtak i petak očekuje se jako jugo na Jadranu, a u subotu je vjerojatno okretanje na sjeverne smjerove, no čini se kratkotrajno i bez značajne bure. Nedjelja i ponedjeljak donose nešto povoljnije vremenske prilike ali kako je već naglašeno, potpuna stabilizacija se ne očekuje niti početkom idućeg tjedna jer već u utorak je moguć nov porast naoblake pa i oborine. Barem prema trenutačnim prognostičkim materijalima.