Jugozapadno atmosfersko strujanje još od 28. prosinca gotovo neprekidno u naše krajeve dovodi relativno topao i vlažan zrak iz Sredozemlja. U takvim uvjetima u regiji prevladava promjenjivo vrijeme s mnogo naoblake i čestom kišom. Snježna granica je prilično visoko, a snijeg pada samo u najvišem gorju. Na Zavižanu ga u Hrvatskoj trenutačno ima najviše, jutros prema DHMZ mjerenju 72 centimetra. Istovremno, Kredarica u Sloveniji trenutačno ima čak 385 centimetara snijega, a izgledno je da će se visina još znatno povećati idućih dana. Vogel ima 260 centimetara, a u Bosni Bjelašnica 126 centimetara. U Crnoj Gori Žabljak ima 44 centimetra snijega. Već u prva dva dana nove godine, u regiji je palo dosta oborine, ponajviše na sjevernom Jadranu, ponegdje i preko 100 litara kiše po četvornom metru, kao primjerice na istočnoj obali Istre gdje “vodi” Lovran sa 141 mm oborine od početka mjeseca do danas u 12 sati, prema mreži pljusak.com. Glavninom je to posljedica grmljavinskog nevremena koje je sinoć zahvatilo to područje.

Grmljavinska naoblaka na Jadranu je ovih dana dosta česta pojava, kao posljedica povećane nestabilnosti atmosfere. Takva situacija se nastavlja još od prosinca, u kojem je prema našoj reanalizi mjeseca u regiji nestabilnost atmosfere bila osjetno viša od prosjeka (2. najnestabilniji prosinac od 1979.), a što je posljedica značajnog priljeva vodene pare iz Sredozemlja u donjem sloju troposfere (najvlažniji prosinac od 1979. s anomalijom prizemne temperature rosišta od +3.22°C u odnosu na klimatološki prosjek). Detaljnije o analizi prosnica u zasebnom tekstu:

Trenutačno, Genovska ciklona s frontalnim sustavom stacionira u regiji i podržava nastavak promjenjivog i nestabilnog vremena uz česte oborine. Na Jadranu uglavnom puše jugo i jugozapadni vjetar, no za razliku od prošlih dana nešto slabije. Ciklonalni sustav će se uporno obnavljati nad regijom i sljedećih dana, a pomalo zabrinjavajuća vijest je da ni srednjeročni prognostički materijali ne vide neku značajniju promjenu, čak ni idućih desetak dana.

Prizemna sinoptička situacija jutros u 7 sati, izvor: DWD / wetterzentrale.de

Prema prognostičkim modelima ako se ostvare, a vjerojatnost za ostvarenje barem do petka je iznimno visoka, slijedi nastavak pretežno oblačnog vremena uz čestu pojavu kiše, a na planinama snijega. Visina snježne granice u regiji danas i sutra bit će iznad 1000 metara nadmorske visine, a od utorka nešto niže pa će snijeg biti moguć i ponegdje u nizinama regije, uglavnom u Sloveniji i na sjeverozapadu Hrvatske, ponegdje u višim predjelima Istre i sjevernog Jadrana, te višim krajevima zaleđa Dalmacije. Drugdje prema jugoistoku regije kiša, osim i dalje u najvišim planinama gdje će padati snijeg.

Konvekcija nad Zadrom 3.1.2021., foto: Ivan Toman

Do utorka će puhati uglavnom slab vjetar jugozapadnih smjerova, a zatim će pojačati, na Jadranu na pojačan i jak. U srijedu umjeren do pojačan zapadni vjetar. Na kopnu će se zadržati znatno manje vjetrovito. Novo jugo na Jadranu se očekuje negdje u četvrtak ili petak. Temperature zraka će se zadržati relativno visoke do utorka a onda slijede 2 hladnija dana. U četvrtak i petak se čini da stiže novi porast temperature s jugom.

Za vikend prognoza više nije toliko pouzdana posebno u ovako kaotičnoj atmosferi kakva će vladati idućih dana. Ono što je izgledno to je nastavak ciklonalnog vremena, ali položaj sustava nije baš dobro poznat u ovom trenutku. ECMWF model primjerice očekuje stvaranje Tirenske ciklone na prijelazu u novi tjedan, što bi donijelo jaku i olujnu buru. UKMO i ICON model naginju sličnom rješenju, no GFS daje dosta drugačiju sinoptiku za to razdoblje uz duboku ciklonu nad sjeverom Francuske i zapadno strujanje preko naše regije.

Zadnji izračun MeteoAdriatic ARW modela predviđa u sljedećih 6 dana generalno više od 50 litara oborine po četvornom metru u većem dijelu regije, na Jadranu i do 100, a na navjetrenim planinskim područjima Dinarida na jugu regije i do 200 litara novih oborina. Dio toga bit će kako smo već spomenuli u obliku snijega.

Uz generalno nestabilnu atmosferu, i dalje treba računati na pojavu konvektivne oborine na Jadranu, te povremene grmljavine i moguće sitne tuče. LightningChaser produkt dobiven iz naših numeričkih modela i dalje nagoviješta takav scenarij, primjer za utorak predvečer, te pripadajući MLCAPE uz jasno vidljive konvektivne uzlazne ćelije:

ECMWF na prijelazu tjedna predviđa stvaranje Tirenske ciklone, čime bi zapuhala bura uz pritjecanje hladne zračne mase sa sjevera. Izvor ECMWF OpenCharts