Nakon tri postavljene automatske postaje u zadarskom području, MeteoAdriatic je 23. prosinca 2023. postavio i svoju četvrtu lokaciju. Ona se nalazi u ruralnom području u zadarskom prigradskom naselju Crno. Time se je ova stanica pridružila postojećima u Zadru (Maraska park), na otoku Rivanj te u Reljanima u podvelebitskom području. Naša je misija postavljanje mjernih uređaja na interesantnim i usput kvalitetnim lokacijama gdje će senzori biti primjereno izloženi atmosferskim prilikama, bez pretjeranog utjecaja zaklanjanja od strane izgrađenih objekata. Ako je k tome položaj senzora i izvan urbanog područja, čime se osigurava minimiziranje utjecaja “betonizacije”, tim još bolje. Upravo je takva i ova stanica; naime, nakon Rivnja i Reljana, i Crno se nalazi u gotovo potpuno prirodnom okruženju, na samom rubu naselja u blizini obližnje makije i šume.

Nadmorska visina na mjestu nove stanice iznosi 85 metara i značajnog utjecaja reljefa terena nema. Senzori su montirani na stup visine 4 metra čime je omogućeno strujanje zraka iz svih smjerova horizonta. S obzirom na relativno ravničarski teren, koji već rubno ulazi u nisku zonu Ravnih kotara, očekujemo da ovo bude naša najhladnija lokacija u vedrim noćima sa slabim vjetrom. Postaja se nalazi i svega tri kilometra udaljena od zračne luke Zemunik i iz tog razloga prilažemo samo fotografije s tla.

Podatke s postaje možete pratiti na mreži automatskih postaja pljusak.com, te na Weather Underground stranici postaje. Usporedba podataka sa sve četiri MeteoAdriatic postaje nalazi se na ovom linku. Hardver stanice je Ventus W830.